Αγία Υπομονή
image_print

Αγία Υπομονή. Υπάρχει και τέτοια αγία. Δεν την ήξερα. Σήμερα γιορτάζει, κυκλοφορεί στο fb και κάποιοι σπεύδουν να την κοινοποιήσουν στους “φίλους” τους. Ονομαζόταν Ελένη Δραγάση, έζησε στα τέλη του 14 αιώνα, παντρεύτηκε τον Μανουήλ τον Β΄ Παλαιολόγο και “στάθηκε άξια δίπλα του 35 χρόνια. Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να πιει το ποτήρι της προσβολής και του εξευτελισμού από αλλόθρησκους και ομόθρησκους κάνοντας υπομονή.

Μήπως πρέπει να διδαχθούμε από το παράδειγμά της και να οπλιστούμε με υπομονή για να αντέξουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας; Υπομονετικά να υπομένουμε τους ιμπεριαλιστές να δολοφονούν αμέτρητους αθώους; Να υπομένουμε τις μαζικές δολοφονίες και τα μαρτύρια των εκατομμυρίων μεταναστών; Να περιμένουμε με υπομονή να δολοφονηθούν από το Ισραήλ ή να εξαναγκαστούν σε εκπατρισμό από την πατρίδα τους οι Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας; Να περιμένουν υπομονετικά οι άνεργοι μέχρι να βρουν κάποια θέση πιτσαδόρου, οι άρρωστοι το μαρτύριο της έλλειψης σωστής ιατρικής περίθαλψης; Υπομονή χρειάζονται οι σεισμόπληκτοι, οι πυρόπληκτοι, οι πλημμυροπαθείς, οι συγγενείς των δολοφονημένων στα Τέμπη;

Αυτό είναι το σωστό; Να οπλιστούν με υπομονή οι πολλοί για να τρώνε με χρυσά κουτάλια οι λίγοι;
Τόση, μα τόση χυδαιότητα, τόση απανθρωπιά, τόση ξεφτίλα, τόση μπόχα αναδύει αυτός ο κόσμος. Η Λιλή Ζωγράφου κραύγαζε με οργή:

“Όχι όχι, εγώ δεν θέλω ν’ αλλάξει ο κόσμος αυτός. Να χαλάσει θέλω, να τον χαλάσω, να τον γκρεμίσω, αυτό θέλω, να τον δω σωριασμένο, να δρασκελίσω τα χαλάσματα τρέχοντας με τα χέρια ανοιχτά στον άνεμο, στη λευτεριά, ν’ αγκαλιάσω τους ανθρώπους, πόσοι ωραίοι άνθρωποι θα υπάρχουν στον κόσμο, όλοι θα ’ναι ωραίοι και αληθινοί, και θα γελούν, θα μιλούν καλοσυνάτα χωρίς να ταπεινώνουν ο ένας τον άλλον…”

Μπορείς να αλλάξεις κάτι που έχει τόσο σαπίσει; Μπορείς να μπαλώσεις και να μερεμετίσεις κάτι τόσο φθαρμένο; Ένα σύστημα που έχει φτάσει πια στο έσχατο στάδιο της αποσύνθεσής του ούτε βελτιώνεται ούτε εξωραίζεται. Μόνο γκρεμίζεται και ξαναχτίζεται. Κι ο νέος κόσμος που θα προκύψει σίγουρα δεν θα έχει μαμμή την αγία υπομονή.

image_print