Οι νερομπογιές και τα πινέλα που διατίθενται στο εμπόριο είναι τόσα όσα και οι κατασκευαστές τους. Καθένα από αυτά τα υλικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με περισσότερους από ένα τρόπους και να προσφέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Η χρήση τους μας χαρίζει αρκετές εμπειρίες που μας ωθεί να διαλέγουμε τον ένα ή τον άλλο τύπο.
Με τη χρήση καταλαβαίνουμε ότι ούτε όλα τα χαρτιά πάνω στα οποία ζωγραφίσουμε, ούτε όλα τα χρώματα που είναι διαλυτά στο νερό, ούτε τα διάφορα πινέλα εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Έτσι καταλήγουμε σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, που μας βοηθούν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Χαρτιά για ακουαρέλα.
Οποιοδήποτε απορροφητικό χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί με χρώματα ακουαρέλας, αλλά τα αποτελέσματα κάθε φορά θα είναι διαφορετικά. Επίσης όλα τα χαρτιά δεν έχουν την ίδια υφή, άλλα δηλαδή είναι λεία, άλλα χοντρόκοκκα και άλλα δεν έχουν ομοιόμορφη επιφάνεια για να δημιουργούν διάφορα εφέ.
Την υφή του χαρτιού την επιλέγουμε ανάλογα με τον τρόπο που δουλεύουμε, αν δηλαδή δουλεύουμε με βρεγμένο χαρτί, με πινέλο που κρατάει πολύ νερό ( τρόποι εργασίας βρεγμένο χαρτί με πινέλο που κρατάει πολύ νερό (wet on wet), (στεγνό πινέλο πάνω σε βρεγμένη επιφάνεια (dry on wet), Στεγνό πινέλο πάνω σε στεγνή επιφάνεια (dry on dry). Μόνο ο τρόπος εργασίας και το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε μπορούν να μας οδηγήσουν κάθε φορά στην κατάλληλη επιλογή χαρτιού.
Μια καλή λύση είναι τα λευκά χαρτιά που έχουν βάρος 300 gr/m2 ώστε να μην δημιουργούν φουσκώματα. Πριν ξεκινήσουμε το οποιοδήποτε χαρτί χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να το τεντώσουμε και να το συγκρατήσουμε και από τις 4 πλευρές του με απλή χαρτοταινία. Αυτό θα βοηθήσει το χαρτί όταν στεγνώσει να παραμείνει κατά το δυνατόν επίπεδο.
Τα χρώματα ακουαρέλας
Χρησιμοποιούμε σκόπιμα τη λέξη “ακουαρέλα”, που δεν είναι ελληνική, για να την ξεχωρίσουμε από την γενική λέξη νερομπογιά, που σήμερα χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε υλικό διαλύεται στο νερό, όπως η νερομπογιά, η τέμπερα, η αυγοτέμπερα, τα πλαστικά και τα ακρυλικά χρώματα.
Τα συστατικά των χρωμάτων ακουαρέλας είναι σκόνες που διαλύονται στο νερό και έχουν σαν συνδετικό υλικό συνήθως αραβική κόμη που εμποδίζει τα χρώματα να μετατραπούν σε σκόνη μετά την ζωγραφική. Όσο περισσότερο νερό χρησιμοποιούμε για να αραιώσουμε ένα χρώμα, τόσο η διαφάνειά του αυξάνεται.
Για τα πλαστικά και τα ακρυλικά χρώματα χρησιμοποιείται P.V.A. (συμπολυμερή οξεικού πολυβινυλίου), ακρυλοστυρένιο (Styrene acrylate) για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα. Η αδιαφάνεια αυτών των χρωμάτων είναι υψηλή και γι αυτό στην ζωγραφική χρησιμοποιούνται επικαλυπτικά. Η ακουαρέλα είναι περισσότερο διαφανής και γι αυτό κάθε νέα στρώση επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό να είναι ορατή η προηγούμενη.
Αυτή η ιδιότητα των χρωμάτων της ακουαρέλας οδηγεί σε μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών που σχετίζονται με την ποσότητα του νερού, την απορροφητικότητα του χαρτιού, το είδος του πινέλου και την ταχύτητα που ζωγραφίζουμε. Αυτές τις τεχνικές αξίζει να μελετήσουμε και να πειραματιστούμε.
Πινέλα ακουαρέλας
Τα πινέλα που χρησιμοποιούμε για τις ακουαρέλες είναι συνήθως μαλακά. Μπορεί να είναι κατασκευασμένα από φυσική ή συνθετική τρίχα. Ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά, στρογγυλά ή πλατιά. Για τις περιπτώσεις που θέλουμε να ζωγραφίσουμε πάνω σε βρεγμένο χαρτί και το πινέλο μας να κρατάει πολύ νερό χρησιμοποιούμε τα πινέλα που είναι γνωστά ως mop brushes (πινέλα σφουγγαρίστρες).
Οι δημοσιεύσεις μας είναι παρατηρήσεις και σκέψεις που κάνουμε καθώς ζωγραφίζουμε. Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε την τεχνική μας και για να πειραματιστούμε με διαφορετικά υλικά και τεχνικές για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ίσως οι σημειώσεις μας να αποτελέσουν κίνητρο για να παρακολουθήσουμε μαθήματα από χιλιάδες ζωγράφους που διδάσκουν τεχνικές ζωγραφικής στο ίντερνετ.