Ψιμύθι ή ψιμυθιά, λέμε το άσπρο. Είναι το τελευταίο στάδιο του φωτισμού των σχημάτων το οποίο έχει επιβληθεί από τον χαμηλό φωτισμό των εκκλησιών και την ανάγκη να τονιστούν οι μορφές των εικονιζομένων.
Το μέγεθος, η ποσότητα, το “σβήσιμο” καθώς και η θέση στην οποία τοποθετούνται τα ψιμύθια έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ποια σημεία δηλαδή θα είναι τα φωτεινότερα πόσο φαρδιά και πόσο πυκνά θα είναι τα ψιμύθια πόσο επικαλυπτική θα είναι η ποσότητα του άσπρου που θα χρησιμοποιήσουμε έχει σχέση με την δεξιοτεχνία του ζωγράφου ώστε να δώσει μία πλαστικότητα στην εικόνα.
Στην αγορά υπάρχουν δύο ειδών σκόνες άσπρου. Το άσπρο τιτανίου και το άσπρο τσίγκου. Το άσπρο τιτανίου είναι πιο επικαλυπτικό των κατώτερων στρωμάτων και δίνει ένα πιο ζωηρό λευκό. Το άσπρο τσίγκου έχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Φυσικά η ποσότητα του χρώματος και του αυγόξυδου καθώς και η τυχόν ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσουμε επηρεάζει το αποτέλεσμα.
Καλό είναι να δοκιμάσουμε τις ψυμιθιές μας πάνω σε δευτερεύοντα στοιχεία της εικόνας και να τις αφήνουμε να στεγνώσουν ώστε να έχουμε μια καλύτερη εντύπωση του τελικού αποτελέσματος. Τελευταία θα πρέπει να αφήνουμε τα ψιμύθια της σάρκας για να μην χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις, που θα επηρεάσουν την ποιότητα της εικόνας.
Χρήσιμη είναι η υποθήκη του Φώτη Κόντογλου: “πρόσεξε καλά μαθητά προκομμένε, να μην βάζεις αδιακρίτως με την ίδιαν δυναμιν τες ψιμυθιές εις κάθε μέρος όπου δέχεται ανοικτόν γράψιμον αλλά με γνώσιν πολλήν” … Θέλει και γνώση και σκέψη λοιπόν η τοποθέτηση της ψιμυθιάς.
Όταν λοιπόν αποφασίσουμε να αντιγράψουμε μιας καλής ποιότητας εικόνα θα πρέπει να παρατηρήσουμε πόση είναι η “δύναμη” της ψιμυθιάς, από πού ξεκινά κάθε πινελιά και πού καταλήγει και ποιος είναι ο τόνος της σε σχέση με το σύνολο. Όλες οι ψυμιθιές της εικόνας δεν έχουν την ίδια ένταση. Η τονικότητά τους εξαρτάται από τη φωτεινότητα του συνόλου της εικόνας, από το μήνυμα που επιθυμούμε να μεταδώσει και από τη φωτεινότητα του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί τελικά η εικόνα.
Οι δημοσιεύσεις μας είναι παρατηρήσεις και σκέψεις που κάνουμε καθώς ζωγραφίζουμε. Σκοπός είναι να βελτιώσουμε την τεχνική μας και για να πειραματιστούμε με διαφορετικά υλικά και τεχνικές για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί επίσης οι σημειώσεις μας να αποτελέσουν κίνητρο για να παρακολουθήσουμε μαθήματα από χιλιάδες ζωγράφους που διδάσκουν τεχνικές ζωγραφικής στο ίντερνετ.