Μόνοι τους και όλοι μας
image_print

“ΜΟΝΟΙ τους και ΟΛΟΙ μας”

Όταν πρωτοείδα την αφίσα δεν πρόσεξα το “τους” και το “μας” και για μια στιγμή ξαφνιάστηκα. “Ποιοι είναι οι ΟΛΟΙ και ποιοι είναι οι ΜΟΝΟΙ”, αναρωτήθηκα. Η άθλια προπαγάνδα που παρουσιάζει το μαύρο άσπρο καταφέρνει μερικές φορές να κάνει και το δικό μας το μυαλό να λειτουργεί ανάποδα, οπότε το πρώτο που σκέφτηκα ήταν τα εκλογικά ποσοστά των περασμένων εκλογών. Πάνω από 90% των ψηφοφόρων ψηφίζουν τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και μας καταδυναστεύουν τόσο σε περιόδους κρίσης, όσο και σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας. Με αυτή τη λογική οι ΟΛΟΙ είναι η πλειοψηφία που ψηφίζει αυτά τα κόμματα και οι ΜΟΝΟΙ είναι η μειοψηφία που τα καταψηφίζει. Πού θα οδηγούσε αυτή η σκέψη; Προφανώς σε απογοήτευση, σε αποστράτευση, σε υποταγή στις επιλογές της άρχουσας τάξης.

Να όμως που στο σοφό αυτό σύνθημα υπάρχουν και κάποιες αντωνυμίες που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Με βάση και κριτήριο την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας ΟΛΟΙ μας είμαστε εμείς, η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών και ΜΟΝΟΙ τους είναι η ασήμαντη μειοψηφία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των εκπροσώπων τους που μας κάνουν τη ζωή αφόρητη. Αυτοί που ευθύνονται για τις αμοιβές πείνας, την δολοφονική κοινωνική πρόνοια, την άθλια παιδεία, το τεράστιο δημόσιο χρέος, τις Νατοϊκές δαπάνες, τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που μπορούν να ψηφίζουν επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας μειοψηφία.

Να στήσουμε τη λογική με το κεφάλι πάνω και τα πόδια κάτω:

Ναι, οι εκμεταλλευτές του ιδρώτα μας είναι ελάχιστοι και γι αυτό είναι ΜΟΝΟΙ. Εμείς, είμαστε οι ΟΛΟΙ, οι δημιουργοί όλου το πλούτου που δημιούργησε ο άνθρωπος πάνω στη γη. Και πάνω σ΄ αυτή την ξεκάθαρη, λογικότατη λογική, επειδή είμαστε η τεράστια πλειοψηφία του λαού έχουμε και το καθήκον και τη δύναμη να διεκδικήσουμε την οικονομική και πολιτική εξουσία για λογαριασμό μας.

 

 

image_print