image_print

Η Αποσιώπηση είναι μία μορφή ψέματος. Αποτελεί τη συνειδητή ενέργεια να μείνει κρυφό κάποιο γεγονός, είδηση, δραστηριότητα, ιδέα, θεωρία, μαρτυρία, απόδειξη, οτιδήποτε δηλαδή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία ενός σκοπού. Μπορεί να είναι πλήρης, δηλαδή να αντιμετωπίσει κάτι σαν να μην έχει συμβεί ποτέ ενώ άλλες φορές είναι επιλεκτική, δηλαδή αναφέρει ένα γεγονός, αλλά κρύβει ένα μικρό ή μεγάλο μέρος του.

Στα δελτία ειδήσεων για παράδειγμα μια είδηση μπορεί να αναφερθεί επιγραμματικά, χωρίς λεπτομέρειες, ή με λεπτομέρειες που να αφήνουν στο σκοτάδι την ουσία και να αποκαλύπτουν μόνο κάποιες ασήμαντες και ανώδυνες λεπτομέρειες. Οι πολλές και ασήμαντες λεπτομέρειες στοχεύουν στο να περάσει απαρατήρητη η έλλειψη της ουσίας του γεγονότος Σημαντικές ειδήσεις, που πραγματικά ενημερώνουν και δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού μιας ολοκληρωμένης εικόνας της πολιτικής κατάστασης αποσιωπώνται τελείως ώστε να αφήσουν πλήρως στο σκοτάδι τον αποδέκτη. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και όταν καταγγελθεί η αποσιώπηση, η συνηθισμένη δικαιολογία είναι ότι η είδηση δεν αφορά την πλειοψηφία των αποδεκτών, ή ότι η είδηση δεν είναι σημαντική.

Αν κάτι δεν παρουσιαστεί στα δελτία ειδήσεων, απλά δεν συνέβη ποτέ” έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόνσον. Αυτό αποδεικνύει ότι το κριτήριο για το ποια είδηση πρέπει να προβληθεί με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό είναι ταξικό, διότι άλλες ειδήσεις εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και άλλες συμφέρουν την αστική τάξη. Στα ΜΜΕ οι συντάκτες των ειδήσεων και των εκπομπών είναι επιλεγμένοι κατά τρόπον ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ,δηλαδή την αστική τάξη. Ακόμη και στην περίπτωση που θα επιθυμούσαν μια σωστή ενημέρωση, αν το έκαναν θα κινδύνευαν να χάσουν τη δουλειά τους. Η αυτολογοκρισία και ο αυτοπεριορισμός είναι γενικός κανόνας της αστικής δημοσιογραφίας, ανεξάρτητα από τα προσωπικά πιστεύω του κάθε δημοσιογράφου.

Οι απεργίες των εργαζομένων αποσιωπώνται. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιδεολογία και την πολιτική που υπερασπίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και για ιστορικά και θεωρητικά ζητήματα που επαληθεύονται καθημερινά στην ταξική πάλη.

Στο χώρο της παιδείας η αποσιώπηση ιστορικών γεγονότων από τη σχολική μέχρι και την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της παραχάραξης. Οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, το κοινωνικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει το φασισμό, ο ρόλος των κομμουνιστών στην Εθνική Αντίσταση, ποιος προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο και άλλα σημαντικά ιστορικά ζητήματα αποσιωπώνται και όταν αναφέρονται ακροθιγώς αποτελούν ωμή παραχάραξη της ιστορίας. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και διάφορες ιστορικές εκδόσεις και ντοκιμαντέρ, που άλλα διανέμονται δωρεάν και άλλα προβάλλονται σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ.

image_print