image_print

Το επόμενο «ΟΧΙ»

Δεν κάνει οικονομία ο λαός στα «ΟΧΙ» του. Τα βροντοφωνάζει όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όταν ποδοπατούνται τα δικαιώματά του, όταν μέσα του βράζει και καταλαβαίνει πως “τέλειωσαν τα ψέμματα”.

Αποθρασύνθηκαν στον 21ο αιώνα οι αφεντάδες. Αποχτήσανε στενότερους δεσμούς με άλλους ξένους αφεντάδες, ευρωπαίους, αμερικάνους, κάθε χρώματος και φυλής. Καινούργια συνεταιριλίκια για να μοιράζουν τον μόχθο, τον πλούτο που κρύβει η στεριά και η θάλασσα. Μάθανε και νέα κόλπα για να ξεγελάνε το λαό. Ανανεώσανε τα παραμύθια που σερβίρουν για να τρομοκρατούν, να αποπροσανατολίζουν, να τιθασεύουν και να αποκοιμίζουν συνειδήσεις. Τα παχιά διάτρητα λόγια των αφεντάδων σερβίρονται καθημερινά προφορικά, γραπτά και ψηφιακά.

Κι αν ίσχυε μια φορά το 1953 το χρονογράφημα που δημοσίευσε με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ»ο Κώστας Βάρναλης στην εφημερίδα Αυγή” σήμερα ισχύει χίλιες. Διότι οι αφεντάδες είναι οι ίδιοι. Ονόματα αλλάξανε, περισσότερο πλούτο καρπωθήκανε, καταστρεπτικότερα όπλα αποκτήσανε, νέες τεχνικές προπαγάνδας χρησιμοποιούν, αλλά η ουσία της ύπαρξής τους, που λέγεται εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων μένει ίδια κι απαράλλαχτη” Ο καπιταλισμός θέλει το λαό «να δουλεύει, να πεινά, να δέρνεται, να πλερώνει και να μην καταλαβαίνει…». Ο λαός όμως δεν καταλαβαίνει μέχρι … να αρχίσει να καταλαβαίνει. Κι αυτό έχει ανάγκη σήμερα.

Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» δημοσιεύουμε αυτούσιο το χρονογράφημα του μεγάλου στοχαστή Κώστα Βάρναλη:

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Τι στέκεσ’ έτσι σαν κούτσουρο;

Μακάρι να ’μουνα κούτσουρο. Δε θα μου ερχότανε τώρα η απελπισία να πέσω με το κεφάλι μπρος πάνου σ’ ένα δέντρο ή στύλο να το σπάσω!

Και γιατί, περικαλώ;

Γιατί τούτ’ η μπουμπουνισμένη κόκα μου δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Ανάγκη να καταλαβαίνει; Καταλαβαίνουν οι «άλλοι».

Κι όμως αυτοί σου οι «άλλοι» μήνες τώρα μου εξηγούνε μερικά πράματα που δεν τα ’ξερα. Κι έχασα τον μπούσουλα…

Καλώς πράττεις. Δεν πρέπει να καταλαβαίνεις (δηλαδή να παραδέχεσαι) αυτά που σου λένε. Ο καλός πολίτης έχει χρέος να δουλεύει, να πεινά, να δέρνεται, να πλερώνει και να μην καταλαβαίνει… Όλα τα κρατικά όργανα: σχολειό, τύπος, ραδιόφωνο κλπ. ένα σκοπό έχουν: να σε… βοηθάνε να μην καταλαβαίνεις…

Τώρα δεν… καταλαβαίνω και σένα!… Κοντεύει χρόνος τώρα που μου εξηγούν οι «Σωτήρες» μου πώς την ξεφορτωθήκαμε επί τέλους αυτήν την ενόχληση της εθνικής αυτοτελείας. Ωραία! Το πήρα απόφαση κι αποκοιμήθηκα. Ξαφνικά με ξυπνήσανε σάλπιγγες, αλόγατα, κανονιές. Τρίβω τα μάτια μου και ρωτάω: «― Τι συμβαίνει»; Κι ο γείτονάς μου ο Ριρής του Κολωνακιού μου απάντησε στη γλώσσα των «αιθουσών»: «― Τελούμεν την επέτειον της εθνικής ημών… αυτοτελείας, ο ρ ε σ ί β ι ε «! ― Μήπως εννοείτε, κ ύ ρ ι ε , το μνημόσυνον της αυτοτελείας»; Κι από τότες είναι μια ώρα που απόμεινα κούτσουρο…

Να σε… κουνήσω εγώ! Δεν υπάρχει πραγματικά εθνική αυτοτέλεια. Μόνο που έχει καταργηθεί πολύ πριν σε… ειδοποιήσουνε. Αλλά πολύ πριν καταργηθεί η εθνική αυτοτέλεια, είχε καταργηθεί η έννοια «Έθνος»!

Με φώτισες!

«Έθνος» είναι μόνο ο λαός. Κάθε λαός. Αλλά μετά τον πόλεμο, όλ’ οι λαοί του δυτικού πολιτισμού ξαναγίνανε… μπουλούκια, όπως ήσαν στο Μεσαίωνα! Ωστόσο στα 1940, (τι παλιά εποχή!) ο Ελληνικός Λαός (που ήταν ακόμα «έθνος») είπε το «Όχι» στον ξένο εισβολέα. Δεν το ’παν οι «άλλοι» που πάντα λένε το «Ναι»! Κι ο Λαός και το ’πε και το ’κανε. Δε φώναξε «όχι» από το παράθυρο του σπιτιού του κ’ ύστερα να κλειστεί μέσα ή να φύγει. Το ’πε στο μέτωπο, στη φωτιά. Κ’ έμειν’ εκεί. Μετά την απελευθέρωση των… συνεργατών του εχθρού, το «Όχι» του Λαού το πήραν αυτοί. Αυτοί που λέγανε το «ναι» στον Καταχτητή έξι χρόνια αράδα! Και μια και το πήρανε, είναι αναγκασμένοι να το γιορτάζουνε: να γιορτάζουνε τον αγώνα υπέρ της εθνικής αυτοτελείας οι υπεύθυνοι της εθνικής υποτελείας. Αλλά παράλληλα κάνουνε και την εξής πλαστογραφία της ιστορίας: «Ο Λαός, ο οποίος μας επετέθη στα 1940 είναι άξιος σεβασμού και της φιλίας μας»… Πολύ σωστά. Όλ’ οι λαοί και σέβονται ο ένας τον άλλο κι αγαπιούνται, χωρίς να τους το «διδάξει» κανείς. Αλλά στα 1940 δεν μας επετέθη κανένας «λαός». Μας επετέθησαν διχτάτορες. Ρίχνουνε, λοιπόν, το φταίξιμο στους λαούς για να βγάλουν αθώο τον εαυτό τους. Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει.

image_print