Δημήτρης Ραβάνης Ρεντής
image_print

Στην εποχή μας, όπου κύριο χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων των καναλιών και του ηλεκτρονικού τύπου είναι ο αμοραλισμός, η αρπαχτή, ο θάνατός σου η ζωή μου επιβάλλεται να ανατρέξουμε σε πρότυπα ανθρώπων, όπως ο Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής που αφιέρωσε τη ζωή τους για την υπεράσπιση των αγώνων για ένα καλύτερο κόσμο.

«Δε μ’ αρέσει να πιάνω πολύ τόπο»… απαντούσε όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν μιλούσε για τα τόσα που έγραψε και πρόσφερε. Προσωποποίηση του ήθους και της σεμνότητας, όποτε γινόταν αναφορά στο μεγάλο έργο του και στους αγώνες του, προσπαθούσε να «ξεγλιστρήσει», λέγοντας «ε, κάτι λίγο έκανα κι εγώ, όχι τίποτα σπουδαίο».

Αυτά ήταν τα λόγια του δημιουργού ενός λογοτεχνικού έργου εκπληκτικού σε όγκο και ποιότητα που αποτελείται από 32 εκδομένα έργα, 15 ανέκδοτα, 21 ποιητικές συλλογές, 18 θεατρικά παιγμένα και έξι άπαιχτα, έξι ταινίες μεγάλου μήκους, 10 ραδιοφωνικές εκπομπές με 1.000 επεισόδια και 22 τηλεοπτικές εκπομπές.

Πόσοι από όσους τραγούδησαν στους δρόμους του αγώνα τα επαναστατικά τραγούδια «Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους», «Σαν ατσάλινος γίγας», «Βροντάει ο Όλυμπος και πάλι», «Ο Μπελογιάννης ζει» γνωρίζει ότι ανήκουν στον Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή; Αυτόν που το 1949 καταδικάστηκε 2 φορές σε θάνατο, που έζησε 19 χρόνια στην προσφυγιά, που δεν έλειψε στιγμή από τις επάλξεις του αγώνα.

Γνωρίζοντας από την πείρα της αγωνιστικής του διαδρομής ότι στους δρόμους για την αποτίναξη των αλυσίδων που μας κρατάνε δέσμιους στην ανελευθερία και στην εκμετάλλευση κανείς δεν περισσεύει και ότι η γνώση και η πείρα του καθενός πρέπει να συστοιχηθεί με τη γνώση και την πείρα του άλλου στην μεγάλη πορεία για τον σοσιαλισμό γράφει:

Ανώτατες σπουδές

Σταματήστε τα μαθήματα
να κάνουμε ανώτατες σπουδές στους δρόμους.
Οι αρχιτέκτονες κτίζουν οδοφράγματα
οι γιατροί μαθαίνουν το πόνο
οι νομικοί κάνουν πρακτική εξάσκηση στο δίκιο
οι μαθηματικοί μετρούν τις δυνάμεις
οι μηχανικοί κατασκευάζουν χιλιοκύκλους
οι φυσικοί ελέγχουν τη σύνθεση του αίματος
και οι ζωγράφοι με το καβαλέτο τους στημένο
μπροστά στα τανκς
ζωγραφίζουν το θάνατο.
Δημ. Ραβάνης Ρεντής

image_print