image_print

Το διαδίκτυο δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες επιτάχυνσης της ανάπτυξης της καπιταλιστικής παραγωγής εμπορευμάτων και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών εξελίχθηκε ραγδαία σε μηχανισμό διακίνησης πληροφοριών.

Παράλληλα με την έντυπη πληροφόρηση, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά κανάλια, που εξακολουθούν να επηρεάζουν τα αισθήματα, το μυαλό και τη συνείδηση, το διαδίκτυο πρόβαλε σαν ένα νέο εργαλείο αλλά και μια νέα απειλή για τους ανθρώπους

Η ραγδαία ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Ο αποδέκτης πληροφοριών έχει τη δυνατότητα να επιλέγει, να επεξεργάζεται και να διαβιβάζει σε τρίτους πληροφορίες, καθώς επίσης και να δημοσιοποιεί τις δικές του πληροφορίες. Πρακτικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πληροφόρηση που προέρχεται από ένα απεριόριστο αριθμό πηγών να διακινείται μέσω διαδικτύου όχι μόνο κάθετα, δηλαδή από τα μεγάλα κέντρα παραγωγής πληροφοριών προς τους χρήστες αλλά και οριζόντια, δηλαδή από τον ένα χρήστη του διαδικτύου στον άλλο.

Η διαδραστική αυτή λειτουργία του διαδικτύου δημιουργεί την εντύπωση ότι η πληροφόρηση είναι πιο αντικειμενική, πιο φερέγγυα. Ο χρήσtης του διαδικτύου που έχει τη δυνατότητα να σερφάρει σε μια απέραντη θάλασσα πληροφοριών μένει με την εντύπωση ότι έχει τον έλεγχο των πληροφοριών που παραλαμβάνει, ότι επιλέγει και ελέγχει ο ίδιος την προσωπική του πληροφόρηση. Αυτό όμως είναι μια ψευδαίσθηση. Ο χρήστης βομβαρδίζεται από ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών που προέρχεται από επώνυμες και ανώνυμες πηγές, που έχουν φιλτράρει τα αποτελέσματα της αναζήτησης και κατευθύνουν τον χρήστη σε προεπιλεγμένα σημεία πληροφόρησης.

Στο χρήστη δημιουργείται η εντύπωση ότι το διαδίκτυο είναι ένας δημοκρατικός τρόπος πληροφόρησης, ενώ στην πραγματικότητα διατρέχει σημαντικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι που διατρέχει δεν προέρχονται μόνο από την απόκρυψη επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών αλλά και από την πλημμυρίδα αντιεπιστημονικών, μεταφυσικών, υποβολιμαίων, προπαγανδιστικών πληροφοριών που έχουν στόχο τη διάβρωση της νόησης και της συνείδησης και μετατρέπουν το χρήστη σε εύκολη λεία των εκάστοτε επιλογών της άρχουσας τάξης.

Διαδίκτυο και μονοπώλια

Η ψηφιακή επεξεργασία των πληροφοριών el;egxetai ap;o ta monop;vlia της πληροφορικής και η αξιοποίησή τους βρίσκεται στα χέρια των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των μονοπωλίων. Διαρκώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας σκάνδαλα που αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Ο Αμερικανός πρώην τεχνικός της ΑΤ&Τ Μαρκ Κλάιν έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου AT&T, που έδινε το ελεύθερο στις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να πάρουν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τους πελάτες της AT&T, χωρίς την απαιτούμενη εισαγγελική εντολή. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην στέλεχος της NSA των ΗΠΑ το 2013 αποκάλυψε ότι μονοπώλια στο χώρο της Πληροφορικής όπως Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, YouTube, Apple, Twitter κ.ά συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση για την παρακολούθηση ατόμων.

Είναι επομένως απόλυτα τεκμηριωμένο το συμπέρασμα ότι η παραγωγή, φύλαξη και μεταφορά οποιασδήποτε ψηφιακής πληροφορίας είναι άμεσα ελεγχόμενη από τις πολυεθνικές οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν κυβερνητικές υπηρεσίες. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του διαδικτύου καθορίζεται από τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι από τις κοινωνικές ανάγκες. Βρίσκεται στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης και οι κατά καιρούς αποκαλύψεις σκανδάλων αφορούν se αντιθέσεις ανάμεσα τα μονοπώλια. Τόσο οι εφαρμογές όσο και η οργάνωση των πληροφοριών σε πολιτικό, στρατιωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο αναπτύσσονται συνεχώς. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προωθείται ένα νέο σύστημα διαχείρισης των ονομάτων των δικτυακών τόπων (DNSSEC), όπου ο έλεγχος των χρηστών γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός.

Μέσω του διαδικτύου εκτός από τις νομότυπες επιχειρηματικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται και παρασιτικές και κοινωνικά βλαβερές μπίζνες, όπως ο ηλεκτρονικός τζόγος, το εμπόριο ναρκωτικών, η μαζική προώθηση της πορνογραφίας, η προώθηση της παιδοφιλίας κλπ, με αποκλειστικό κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος. Οι μπίζνες αυτές δεν έχουν κίνητρο μόνο το κέρδος αλλά βοηθούν στη χειραγώγηση των πιο ευάλωτων χρηστών, όπως είναι η νεολαία και οι κοινωνικές ομάδες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη γνώση, δύναμη και πείρα για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους

Διαδίκτυο: Εργαλείο στα χέρια του Ψυχολογικού Πολέμου

Η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου εκφράζει τη δικαιολογημένη αντίδραση μεγάλου μέρους του λαού στις τηλεοπτικές εκπομπές. Μεμονωμένα άτομα και ομάδες οδηγούνται σε αναζήτηση νησίδων διαφορετικής πληροφόρησης και τρόπου ελεύθερης έκφρασης. Η αναζήτηση αφορά εγκυκλοπαιδικά θέματα, ειδήσεις, ταινίες, τραγούδια, παιχνίδια για παιδιά και μεγάλους και άλλα θέματα. Οι χρήστες μετατρέπονται σε αναζητητές πληροφοριών και χωρίς να το αντιλαμβάνονται κατευθύνονται σε πηγές οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ελέγχονται από μια χούφτα πολυεθνικά μονοπώλια.

Εδώ και δεκαετίες τα κέντρα του Ψυχολογικού Πολέμου εκμεταλλεύονται το διαδίκτυο, και φροντίζουν να υπάρχει συνεχής κάθετη και οριζόντια τροφοδοσία κάθε είδους χαλκευμένων ειδήσεων, ψεύτικων πληροφοριών, φωτογραφιών και βίντεο, που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων της αστικής τάξης.

Η κάθετη διακίνηση είναι η τροφοδοσία από τα μεγαλύτερα κέντρα προς τα μικρότερα και από αυτά στους χρήστες. Η οριζόντια διακίνηση πραγματοποιείται μέσω μηνυμάτων (email) καθώς και μέσω ειδικών “κοινωνικών δικτύων”. Με τον τρόπο αυτό διακινούνται σε περισσότερα άτομα και με ταχύτερο ρυθμό κάθε είδους πληροφορίες, όπως κείμενα, “απόρρητα” έγγραφα, αναλύσεις “ειδικών”, εικονογραφημένες παρουσιάσεις (presentations), γελοιογραφίες, που προτρέπουν μάλιστα τους παραλήπτες να τις διαδώσουν σε φίλους, γνωστούς, πατριώτες, ομοϊδεάτες και γενικότερα “σε όσους αγαπούν”.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που είναι και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ διαθέτουν στο διαδίκτυο παρουσία με ψηφιακές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Οι πληροφορίες που διοχετεύουν ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείται και από τον τρόπο που συσκευάζεται έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Με τη χρήση όλων των τεχνικών του Ψυχολογικού πολέμου προκαλούν την προγραμματισμένη ζημιά.

Η προπαγάνδα διεξάγεται και μέσω Βlogs (Web Logs, δηλαδή πληροφοριών που αναρτώνται με αντίστροφη χρονική σειρά). Πρόκειται για ατομικές ή μικρές μονάδες πληροφόρησης, πουαντλούν τις πληροφορίες τους από τα μεγάλα κέντρα επεξεργασίας ειδήσεων και η άποψή τους δεν είναι καθόλου αμερόληπτη. Οι bloggers εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τα κέντρα από τα οποία αντλούν πληροφορίες και οι ίδιοι υπερασπίζονται μία κοινωνική τάξη.

image_print