Ψυχολογικός Πόλεμος. Τεχνιτή ευφορία.
image_print

Στην προπαγάνδα συχνά καλλιεργείται κατάσταση ψυχικής ευφορίας στο λαό, με πλασματικά αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας, που ανυψώνουν το ηθικό του και δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες.

Στη φάση της διαρκούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η “κοινή γνώμη” ντοπάρεται με στατιστικές αλχημείες, εξωπραγματικές εκτιμήσεις και ευοίωνες προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης. Βλέπουν “έξοδο από το τούνελ” παρουσιάζοντας επιλεγμένα στοιχεία, δηλώσεις οικονομολόγων, στελεχών τραπεζών και επιχειρηματιών.

Τεχνητή ευφορία και τζόγος της περιουσίας του λαού

Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, κάθε φορά που πρόκειται να θεσμοθετηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία συνδυάζονται με το αισιόδοξο μήνυμα ότι είναι “τα τελευταία”. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υπάρχει φόβος κοινωνικών αναταραχών εξ αιτίας των λαϊκών αντιδράσεων. Κρατικοί και στρατιωτικοί συνασπισμοί, μεγάλοι χρηματιστηριακοί οργανισμοί του εξωτερικού, τράπεζες, και Οίκοι Αξιολόγησης με κατάλληλο σερβίρισμα οικονομικών στοιχείων και με στατιστικές ακροβασίες παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο, καλλιεργώντας τεχνητή ευφορία για να ικανοποιήσουν τις ληστρικές τους οικονομικές πολιτικές.

Ακόμη και σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας ο Ελληνικός λαός συχνά υφίσταται μεγάλες απώλειες από τη δημιουργία τεχνητού κλίματος υπεραισιοδοξίας. Οι προπαγανδιστές ερμηνεύοντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις των “επενδυτών” στο χρηματιστήριο σα μεγάλη ευκαιρία για να “παίξει” ο λαός τις οικονομίες του στο Χρηματιστήριο, βοήθησαν στη ληστεία των οικονομιών του. Όλα τα ΜΜΕ έστησαν κυριολεκτικά χορό στη δημιουργία κλίματος ευφορίας μέσα στο οποίο δεκάδες χιλιάδες φτωχοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες κυριολεκτικά ντοπαρισμένοι από κάλπικα αισθήματα αισιοδοξίας έτρεχαν να καταθέσουν τις οικονομίες τους στο βωμό του Χρηματιστηρίου, για να μη χάσουν την ευκαιρία να κερδίσουν.

Ληστεία της περιουσίας του λαού

Οι απώλειες του λαού δε σχετίζονται μόνο με το ατομικό τζογάρισμα. Οι συλλογικές είναι ακόμη χειρότερες. Μέσα σε κλίμα ευφορίας η κυβέρνηση οδήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία στο τζογάρισμα των αποθεματικών τους και μέσα σε μια νύχτα στην πτώχευσή τους. Πολλά δισεκατομμύρια από τις εισφορές των εργαζομένων για υγεία και κοινωνική πρόνοια “χάθηκαν” δια μαγείας. Δεν εξανεμίσθηκαν από κάποια κακή επιλογή ή συγκυρία. Μεταφέρθηκαν συνειδητά και προσχεδιασμένα από τις τσέπες των ανθρώπων του λαού στις τσέπες του κεφαλαίου. Αυτή είναι η τελική επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων που καλλιεργούν κλίμα τεχνητής ευφορίας. Η ενίσχυση της “ρευστότητας” τραπεζών και επιχειρήσεων, η ενίσχυση της “επιχειρηματικότητας” είναι στην ουσία “δανεικά και αγύριστα” κεφάλαια, που προέρχονται από τη ληστεία της λαϊκής αποταμίευσης, του λαϊκού εισοδήματος, της κοινωνικής ασφάλισης του λαού.

Για τη συνέχιση της αφαίμαξης

Ανακοινώσεις και δημοσιεύματα για δήθεν θετικό κλίμα στην “ψυχολογία της αγοράς” ή για άνοδο της “ψυχολογίας του καταναλωτή” δεν είναι παρά τεχνικές προώθησης πωλήσεων. Πλασάρεται το σκεπτικό, πως το τέλος της κρίσης για τα μονοπώλια σημαίνει ταυτόχρονα και έναρξη της ανάκαμψης για το λαϊκό εισόδημα. Αυτή η αντίληψη δημιουργεί μια ολότελα ψεύτικη ευφορία για πολλούς λόγους. Οι μισθοί, οι συντάξεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν επανέρχονται στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την κρίση.

Σε παγκόσμια επίπεδο το κλίμα τεχνητής ευφορίας που καλλιεργείται σε όλους τους λαούς περί “ανοδικής πορείας της οικονομίας” είναι το υπνωτικό για να υπομένουν οι λαοί καρτερικά την εκμετάλλευση και να δέχονται την υποβάθμιση της ζωής τους. Σε κάθε περίπτωση διευκολύνει την κατάργηση των λαϊκών κατακτήσεων, εκτονώνει με ψεύτικες ελπίδες τη λαϊκή δυσαρέσκεια και βάζει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων.

image_print