provlimatismoi top banner 2019

        Τη σκυτάλη του αγώνα σήμερα κρατάει στα χέρια του το Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα » Θεσσαλονίκης. Χάνεται στο βάθος του χρόνου η εκκίνηση, αλλά οι πρόσφατες μνήμες είναι εδώ, ζωντανές, όρθιες δυναμικές και όλες μαζί βροντοφωνάζουν: “Θα νικήσουμε”

        Αποφασισμένοι να νικήσουν είναι οι εργαζόμενοι συνεχίζοντας τον

malama ImgF

αγώνα τους για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Τη στήριξη στον ηρωικό αγώνα που δίνουν ενάντια στις απολύσεις δηλώνουν αγωνιστικά Σωματεία από όλη την Ελλάδα . Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «Μαλαματίνα », εκτός από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των δραστηριοτήτων και των εργαζομένων, διαθέτει εγκαταστάσεις και στην περιοχή της Εύβοιας και Βοιωτίας, όπου τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών της περιοχής πραγματοποίησαν εξορμήσεις το προηγούμενο διάστημα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

        Κατά την διάρκεια της βίαης επίθεσης των ΜΑΤ, για να σπάσουν την περιφρούρηση και να επιτρέψουν την είσοδο σε απεργοσπάστες, η αστυνομία χρησιμοποίησε βία και χημικά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών εργατών και την δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων. Το ίδιο έργο ζήσαμε πρόσφατα στην COSCO και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην απεργία του Απρίλη

        Από την καταστολή στη "Μαλαματίνα", στα Πανεπιστήμια κλπ. επί ΝΔ, από τις αύρες, το ιδιώνυμο ενάντια στους πλειστηριασμούς και τα ψεύτικα τα λόγια περί κατάργησης των ΜΑΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό το κράτος έχει συνέχεια και ότι η πάλη των τάξεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Από τη μία πάντα οι εργαζόμενοι κι από την άλλη το κεφάλαιο που με συνέπεια υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Οι κυβερνήσεις αυτών των κομμάτων λειτουργούν σαν σωματοφύλακες της εργοδοσίας στέλνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τον Εισαγγελέα για να κάμψουν την αντίσταση και να εκφοβίσουν τους εργαζόμενου. Στο πλευρό της εργοδοσίας και οι χρεοκοπημένες στο εργατικό κίνημα ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

        Οι νίκες των εργαζομένων έχουν κοινά χαρακτηριστικά και διδάσκουν το ίδιο το μάθημα: Δεν έκατσαν "στα αυγά τους", δεν δέχτηκαν σαν γραφτό τις απολύσεις, την απληρωσιά, τη χειροτέρευση των όρων ζωής τους οι εργαζόμενοι στα "Λιπάσματα Καβάλας", στην COSCO, στους οικοδόμους, στη ΛΑΡΚΟ, στην "efood", στη "Μαλαματίνα", σε Τουρισμό και Εστίαση, όπως στη Σαντορίνη και κατάφεραν να υπογραφούν ΣΣΕ. Δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν περίμεναν κάποιον "σωτήρα" να τους λύσει τα προβλήματά τους, δεν κρατούσαν στάση αναμονής, δεν ανέβαλαν την πάλη τους περιμένοντας κυβερνητικές εναλλαγές, αλλά άμεσα, χωρίς να χαθεί χρόνος οργάνωσαν τον αγώνα τους για τα δίκια τους. 'Έκαναν κουρελόχαρτο αντεργατικούς νόμους και σχεδιασμούς όπως για το σάρωμα συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Η διεθνής αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Μαλαματίνα κλιμακώνεται με πρώτους το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), EUROF-WFTU, το Συνδικάτο USB Ιταλίας, το Συνδικάτο Nakliyat-Is από την Τουρκία κ.α.

        Μαλαματένιο το μάθημα από τον αγώνα των εργαζομένων στη Μαλαματίνα. Οργάνωση - αγώνας – αντεπίθεση.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση