Ψυχολογικός Πόλεμος. Το ασυνείδητο.
image_print

Στις ψυχολογικές θεωρίες οι όροι υποσυνείδητο και ασυνείδητο δεν έχουν σαφή όρια. Θεωρείται ότι το ασυνείδητο αποτελεί το πιο σκοτεινό μέρος του υποσυνείδητου, που περιέχει συναισθήματα, φοβίες, άγχη, παρορμήσεις και στοιχεία της προσωπικότητας.

Περιλαμβάνει το ένστικτο, δηλαδή τις σύνθετες έμφυτες αντιδράσεις του ανθρώπου, όπως είναι η αυτοσυντήρηση, η αυτοάμυνα, το σεξ, η πατρότητα. Το ένστικτο είναι η τάση για αντιδράσεις και συμπεριφορές της ζωικής ύλης κάτω από ορισμένες συνθήκες και δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει βιολογικές ανάγκες.

Οι μελέτες από φιλοσοφική, ιστορική, βιολογική και ψυχολογική άποψη έδωσαν για τα ένστικτα αρκετούς ορισμούς και πορίσματα για τις μεταβολές, τη δράση και τη χρησιμότητά τους Μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί κάποια πλήρης επιστημονική θεωρία που να εξηγεί τους μηχανισμούς του ασυνείδητου, αλλά η βασική αυτή αντίληψη φανερώνει ξεκάθαρα πως ότι προέρχεται από το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο δεν περνάει από το μυαλό του ανθρώπου και οδηγεί σε δράσεις, που δεν έχουν προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Κάτω από ορισμένες μάλιστα συνθήκες το αποτέλεσμα της ασυνείδητης δράσης μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο Σε κάθε περίπτωση μόνο το συνειδητό κρατά ενήμερο το άτομο ανά πάσα στιγμή και έχει τη δυνατότητα να το οδηγήσει σε προεπιλεγμένο, προσχεδιασμένο αποτέλεσμα.

Αν κάποιος μπορέσει λοιπόν να επηρεάσει το ασυνείδητο του ανθρώπου, μπορεί να επηρεάσει και τη ζωή του. Γι αυτό το λόγο ο επηρεασμός του ασυνείδητου αποτελεί βασικό εργαλείο του Αόρατου, δηλαδή του Ψυχολογικού Πολέμου.

image_print