Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
image_print

Ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του

Φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και πλήθος λαού απαίτησαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να μην καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα. Η κυβέρνηση εκώφευσε. Στη συνέχεια ζήτησαν να μη ψηφιστεί. Και η κυβέρνηση το ψήφισε. Το ότι την τελική απόφαση θα την πάρει το ΣτΕ δεν αλλάζει κάτι από την κυβερνητική αδιαλλαξία. Ο οδοστρωτήρας προχωράει.

Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας το αυτονόητο: Να υπερασπίσουν το βιος τους, να μη ξεκληριστούν. Και η κυβέρνηση εκώφευσε. Ο οδοστρωτήρας δεν πτοείται. Περνάει πάνω από το έγκλημα των Τεμπών, πάνω από τους πυρόπληκτους από τις πυρκαγιές, πάνω από τους πληγέντες από τις πλημμύρες, πάνω από κατασχέσεις κατοικιών, πάνω από το τσάκισμα των πιο ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων.

Οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στην άκρως επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ και ΕΕ δεν πτοούν τον οδοστρωτήρα.

Για να πορεύεται όμως αυτός ακάθεκτος δεν χρειάζεται απλά οδηγό αλλά και καύσιμα. Κι αυτά τα καύσιμα του τα χορήγησε ο Ελληνικός λαός και με την ψήφο του και με την απάθειά του.

Μήπως η κυβερνητική αδιαλλαξία και η κυβερνητική αυτοδυναμία δεν είναι απλώς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Μήπως δεν θα ήταν ουσιαστικά δυσκολότερη η πορεία του οδοστρωτήρα αν δεν υπήρχε κυβερνητική αυτοδυναμία, αλλά μία συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα συναφή κόμματα που δεν αντιπολιτεύονται την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά τον τύπο της;

Θα μπορούσε άραγε να ανακοπεί η πορεία του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα αν στις επερχόμενες εκλογές του Ιούνη για το Ευρωκοινοβούλιο εκφρασθεί απλά η δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική; Πόσο καλύτερα θα εξυπηρετούνταν τα λαϊκά συμφέροντα αν αυξομειώνονταν οι ψήφοι των αστικών κομμάτων αφού έχει γίνει πασιφανές ότι αυτά λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία;

Αν η λύση δεν είναι ριζική δεν είναι η λύση.

Μόνο η αποφασιστική οργανωμένη κινητοποίηση του λαού ενάντια στη ρίζα του κακού, ενάντια στο κοινωνικό σύστημα που αναπαράγει και τροφοδοτεί τον οδοστρωτήρα του καπιταλισμού μπορεί να οδηγήσει σε φιλολαϊκές λύσεις. Τόσο με τη συνέχιση των λαϊκών αγώνων μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, όσο και με την καταδίκη όλων των αστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές.

 

 

image_print