Μπ. Μπρεχτ. Εγκώμιο στη μάθηση
image_print

Τη μάθηση εγκωμίαζε ο Μπ. Μπρεχτ στην εποχή του. Ήταν η εποχή κατά την οποία η πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν αγράμματοι ή που στην καλύτερη περίπτωση είχαν μάθει κάποια κολλυβογράμματα στο Δημοτικό σχολείο. Αυτοί πίστευαν ότι η διακυβέρνηση της χώρας ήταν μόνο για τους “γνωρίζοντες” και τότε γνωρίζοντες ήταν αυτοί που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρετούσαν το κεφάλαιο.

Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Δεν υπάρχουν πια αναλφάβητοι, ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση είναι πολύ υψηλό. Η γνώση για την κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου έχει αντικατασταθεί από την τροφοδότηση άσχετων μεταξύ τους, παραποιημένων, ημιτελών, αντιφατικών, κ.ά. πληροφοριών, που δημιουργούν στο μυαλό ένα τεράστιο μπλεγμένο κουβάρι, που το μπλοκάρει, το εμποδίζει να σκεφτεί καθαρά και το καθιστά ανίκανο να δει το ουσιαστικό συμφέρον του και να λύσει προς όφελός του τα καθημερινά προβλήματα της ζωής.

Το πρόβλημα επομένως σήμερα δεν είναι η όποια συσσώρευση κάποιας ποσότητας πληροφοριών στο μυαλό των ανθρώπων, αλλά η απόκτηση εκείνης της επιστημονικής γνώσης που οδηγεί στην χειραφέτηση του ανθρώπου και την κοινωνική πρόοδο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αν δεν απομακρυνθεί από την εξουσία η κοινωνική τάξη που έχει συμφέρον από την διοχέτευση πληροφοριών αντί για πραγματική γνώση. Η ωφελημένη τάξη από τη σύγχρονη αγραμματοσύνη των “μορφωμένων” είναι η άρχουσα τάξη, το κεφάλαιο, που ελέγχει την παιδεία, τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και καθορίζει το επίπεδο ζωής και το life style. Η τάξη αυτή ενεργεί με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το οικονομικό της συμφέρον που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η ορμήνια του Μπρεχτ “μην αφεθείς να πείθεσαι μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος” διατηρεί αυτούσια την ουσία της που είναι: Μην εμπιστεύεσαι αυτά που προσπαθεί να σου βάλουν στο μυαλό η άρχουσα τάξη, αλλά όπου κι αν βρίσκεσαι, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μάθε να σκέφτεσαι σύμφωνα με το πραγματικό σου συμφέρον.

Εγκώμιο στη μάθηση

“Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!
Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!
Μάθαινε, εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο, άστεγε!
Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν’ ένα όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!
Μην αφεθείς να πείθεσαι
μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!
Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος
καθόλου δεν το ξέρεις.
Έλεγξε το λογαριασμό
εσύ θα τον πληρώσεις.
Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι
Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.”
Μπέρτολτ Μπρεχτ – Εγκώμιο στη μάθηση

image_print