Μασκάρισμα, masking fluid
image_print

Το άσπρο είναι πολύ σημαντικό για την ακουαρέλα διότι αναδεικνύει τα άλλα χρώματα. Άσπρο στην ακουαρέλα είναι το άσπρο του χαρτιού. Η προσθήκη άσπρης τέμπερας (gouache ) με μικρό πινέλο σε μερικά σημεία της ζωγραφιάς στο στάδιο ολοκλήρωσής της είναι συνηθισμένη τεχνική. Η χρήση της όμως σε μεγαλύτερα τμήματα “γκριζάρει” και “παστώνει” τα χρώματα με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιητικό.

Όταν σχεδιάζουμε πριν πιάσουμε το πινέλο μπορούμε να διατηρήσουμε το άσπρο στη ζωγραφιά αλλά κι αυτό μερικές φορές έχει τις δυσκολίες του, ιδιαίτερα όταν το θέμα μας είναι περίπλοκο και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο φόντο με ομαλές μεταβάσεις από το ένα χρώμα στο άλλο. Μια λύση που θα μπορούσε κανείς να εφαρμόσει είναι το “μασκάρισμα”.

Με ένα υγρό του εμπορίου που ονομάζεται masking fluid (υγρό μασκαρίσματος) καλύπτουμε όλα τα σημεία που θέλουμε να μείνουν προσωρινά άσπρα και ζωγραφίζουμε χωρίς το φόβο να “λερώσουμε” το άσπρο τα υπόλοιπα.

Το υγρό μασκαρίσματος είναι παχύρρευστο και όταν στεγνώσει δημιουργεί μια πλαστική μεμβράνη πάνω στο χαρτί, η οποία εμποδίζει τα χρώματα να διαπεράσουν την μεμβράνη. Στεγνώνει γρήγορα και όποτε θελήσουμε αφαιρείται είτε με το δάχτυλο είτε με μία γομολάστιχα.
Όταν αφαιρεθεί αυτή η μεμβράνη το άσπρο του χαρτιού που αποκαλύφθηκε είναι έτοιμο είτε για να μείνει ως έχει, είτε για να δεχθεί τα χρώματα της ακουαρέλας.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι χρήστες του υγρού μασκαρίσματος είναι ο καθαρισμός του πινέλου που χρησιμοποιήθηκε για το μασκάρισμα. Τόσο στα σκληρά όσο και στα μαλακά πινέλα το υγρό μασκαρίσματος αναγκαστικά μπαίνει ανάμεσα στις τρίχες και όταν στεγνώσει είναι δύσκολο να καθαριστεί. Συχνά το πινέλο παθαίνει τέτοια ζημιά που θέλει πέταμα. Αυτό είναι πολύ αντιοικονομικό. Η χρήση παλιών πινέλων που έτσι ή αλλιώς είναι άχρηστα δεν βοηθάει πάντοτε το στόχο μας, ιδιαίτερα όταν τα άσπρα τμήματα που θέλουμε να επικαλύψουμε έχουν αιχμές.

Στο ίντερνετ κυκλοφορούν προτάσεις για το καθάρισμα των πινέλων (χρήση white spirit, άφθονο νερό με σαπούνι) που παρουσιάζουν πρακτικές δυσκολίες και δεν έχουν πάντα επιτυχία. Ένας πολύ επιτυχημένος τρόπος που δοκιμάσαμε είναι η χρήση πινέλου με δοχείο νερού. Είναι ένα πινέλο που δεν υπήρχε παλιά αλλά σήμερα υπάρχει στο εμπόριο και εξυπηρετεί όταν θέλουμε το πινέλο να αυτο-τροφοδοτείται συνεχώς με νερό.

Για το μασκάρισμα γεμίζουμε νερό το κοτσάνι του πινέλου και προσθέτουμε δύο-τρεις σταγόνες υγρό σαπούνι. Όταν πιέσουμε τη φούσκα του πινέλου το σαπουνόνερο ποτίζει τις πλαστικές τρίχες του πινέλου και εμποδίζει το υγρό μασκαρίσματος να μπει ανάμεσα στις τρίχες. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε το μασκάρισμα χωρίς βιασύνη και μόλις τελειώσουμε μπορούμε καθαρίζουμε τις τρίχες του πινέλου με χαρτί κουζίνας. Πιέζοντας τη φούσκα του πινέλου βγαίνει σαπουνόνερο που καθαρίζει τελείως τις τρίχες από τυχόν υπολείμματα υγρού μασκαρίσματος. Κλείνουμε το καπάκι του και το πινέλο είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την επόμενη φορά. Φυσικά, αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για ζωγραφική θα πρέπει να αδειάσουμε το σαπουνόνερο και να το αντικαταστήσουμε με καθαρό ή χρωματισμό νερό.

 

image_print