Πικάσο: Πόλεμος και Ειρήνη
image_print

Ο Γιώργος Ρούσης, Ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας δημοσιεύει καθημερινά στο fb κείμενα και φωτογραφίες, φωτίζοντας από ιστορική, φιλοσοφική, οικονομική και πολιτική άποψη τα τεκταινόμενα. Τα κείμενα αυτά οπλισμένα με την μαρξιστική σκέψη και ηθική “πάντα από καρδιάς” ανοίγουν δρόμους σοφίας. Επιλέξαμε ένα σύντομο κείμενο, που σχετίζεται με την σημερινή πρόσφατη βία στην Παλαιστίνη:

Η ένοπλη αντίσταση των Παλαιστινίων με την ματιά ενός φιλειρηνιστή- κομμουνιστή.

Η βία του φασιστικού κράτους του Ισραήλ όπως και κάθε κατακτητή μόνον με ένοπλη βία αντιμετωπίζεται !!!!

Άλλωστε και ο ίδιος ο ΟΗΕ που στον καταστατικό του χάρτη αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, δεν καταδικάζει τον ένοπλο αγώνα τους για την κατάκτηση της.

Το Ισραήλ λοιπόν και όσοι το υποστηρίζουν αντί να χαρακτηρίζουν αυτήν τη βία σαν τρομοκρατία καλό είναι να χωνέψουν ότι :

Μάχαιρα έδωσε μάχαιρα θα λάβει” (Κατά Ματθαίον 43-52.53)

Και όπως επεσήμανε ο Σαιν Ζυστ, σχετικά με την επαναστατική βία των ξεβράκωτων , δεν έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται

όταν η βία στρέφεται εναντίον του εφόσον το ίδιο χρόνια τώρα γαλούχησε τον λαό της Παλαιστίνης με την βία.

Και όσοι τάσσονται υπέρ της ειρήνης καλό είναι να καταλάβουν ότι ένοπλος αγώνας των Παλαιστινίων κατά των κατακτητών τους όχι μόνον δεν συνιστά τρομοκρατική ενέργεια αλλά διαλεκτική άρνηση της άρνησης από την οποία και θα προκύψει η θέση της ειρήνης .

Με άλλα λόγια όπως υποστήριζε o Jean Paul Sartre αναφερόμενος στην βία του απελευθερωτικού πολέμου των Αλγερινών , αυτή η βία είναι η μοναδική επιλογή για να οδηγηθούμε στην ειρήνη.

Ή όπως έλεγε ο Μπρεχτ στην “Αγία Ιωάννα των Σφαγείων” «Μόνο η βία ωφελεί, όπου εξουσιάζει η βία».

Στην φωτό τμήμα πίνακα του Πικάσο με τίτλο “ο πόλεμος και η ειρήνη”.

 

 

image_print