Πανσπουδαστική Πρώτη δύναμη
image_print

Καταγγέλλει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας Γιώργος Ρούσης την αποσιώπηση των φετινών αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών: “Αυτή κι αν είναι διεθνής είδηση, την οποία κρύβουν εντέχνως τα ελληνικά ΜΜΕ, και συνάμα μήνυμα ελπίδας που εκπέμπει η Ελλάδα. Σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα στις φοιτητικές εκλογές η φοιτητική παράταξη που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι πρώτη δύναμη, με τέτοιο ποσοστό και τόσες χιλιάδες ψήφους.

Φυσικά ο καθηγητής δεν είναι ο μόνος που καταγγέλλει το γεγονός. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είδαν να αποκρύπτεται από τις ειδήσεις το γεγονός ότι η “Πανσπουδαστική” αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές.

Η Αποσιώπηση ενός γεγονότος, όπως και το ψέμα, η διαστρέβλωση, η συσκότισή του, εμπίπτουν στις τεχνικές του Αόρατου πολέμου, που στοχεύουν στην χειραγώγηση όλου του λαού μέσα από την πληροφόρηση. Συγκεκριμένα:

Η Αποσιώπηση είναι μία μορφή ψέματος. Αποτελεί τη συνειδητή ενέργεια να μείνει κρυφό κάποιο γεγονός, είδηση, δραστηριότητα, ιδέα, θεωρία, μαρτυρία, απόδειξη, οτιδήποτε δηλαδή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία ενός σκοπού. Μπορεί να είναι πλήρης, δηλαδή να αντιμετωπίσει κάτι σαν να μην έχει συμβεί ποτέ ενώ άλλες φορές είναι επιλεκτική, δηλαδή αναφέρει ένα γεγονός, αλλά κρύβει ένα μικρό ή μεγάλο μέρος του.

Σημαντικές ειδήσεις, που πραγματικά ενημερώνουν και δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού μιας ολοκληρωμένης εικόνας της πολιτικής κατάστασης αποσιωπώνται τελείως ώστε να αφήσουν πλήρως στο σκοτάδι τον αποδέκτη. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και όταν καταγγελθεί η αποσιώπηση, η συνηθισμένη δικαιολογία είναι ότι η είδηση δεν αφορά την πλειοψηφία των αποδεκτών, ή ότι η είδηση δεν είναι σημαντική.

“Αν κάτι δεν παρουσιαστεί στα δελτία ειδήσεων, απλά δεν συνέβη ποτέ” έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόνσον. Αυτό αποδεικνύει ότι το κριτήριο για το ποια είδηση πρέπει να προβληθεί με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό είναι ταξικό, διότι άλλες ειδήσεις εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και άλλες συμφέρουν την αστική τάξη. Στα ΜΜΕ οι συντάκτες των ειδήσεων και των εκπομπών ακόμη και στην περίπτωση που θα επιθυμούσαν μια σωστή ενημέρωση, αν το έκαναν θα κινδύνευαν να χάσουν τη δουλειά τους. Η αυτολογοκρισία και ο αυτοπεριορισμός είναι γενικός κανόνας της αστικής δημοσιογραφίας, ανεξάρτητα από τα προσωπικά πιστεύω του κάθε δημοσιογράφου.

Στο χώρο της παιδείας η αποσιώπηση ιστορικών γεγονότων από τη σχολική μέχρι και την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της παραχάραξης. Οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, το κοινωνικό σύστημα που γεννά και αναπαράγει το φασισμό, ο ρόλος των κομμουνιστών στην Εθνική Αντίσταση, ποιος προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο και άλλα σημαντικά ιστορικά ζητήματα αποσιωπώνται και όταν αναφέρονται ακροθιγώς αποτελούν ωμή παραχάραξη της ιστορίας. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και διάφορες ιστορικές εκδόσεις και ντοκιμαντέρ, που άλλα διανέμονται δωρεάν και άλλα προβάλλονται σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Η αποσιώπηση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών είναι ένα μικρό κομμάτι του Αόρατου Πολέμου,, της επίθεσης που δεχόμαστε καθημερινά από την αστική (κυβερνητική και αντιπολιτευτική) προπαγάνδα προκειμένου να μένουμε δέσμιοί της εξουσίας της.

 

 

image_print