Για να σταματήσουν οι πόλεμοι
image_print

Νέα επιδείνωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή που εγκυμονεί γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. Το Ιράν απαντώντας στην Ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία έβαλε με μη επανδρωμένα drones Ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μετά την επίθεση ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε: “Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε”.

Ποιοι συμπεριλαμβάνονται στο “μαζί”; Οι μεγάλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, το ΝΑΤΟ, που ενισχύουν με κάθε μέσον την ισραηλινή γενοκτονία στη λωρίδα της Γάζας. Οι απειλές για αντίποινα που εκτοξεύονται εκατέρωθεν φέρνουν τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή μας όλο και πιο κοντά.
Παρόμοιος κίνδυνος ελλοχεύει και από το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης έχει φτάσει στο σημείο να απειλείται χρήση πυρηνικών όπλων. Οι ίδιοι “μαζί” εναντίον της Ρωσίας.

Οι απλοί άνθρωποι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τον κίνδυνο γενίκευσης των πολεμικών επιχειρήσεων και αναρωτιούνται: Γιατί τόσο αίμα, τόση δυστυχία, τόση φρίκη: Μήπως είναι στο DNA του ανθρώπου ο πόλεμος;

Τα σχολικά βιβλία δεν μιλάνε για τίποτα άλλο παρά για αιματηρούς πολέμους των “κακών” εναντίον των “καλών”. Κρύβουν όμως τη μεγάλη αλήθεια: ΟΙ πόλεμοι δεν υπήρχαν πάντα. Οι άνθρωποι στην παλαιολιθική εποχή δεν γνώριζαν τον πόλεμο. Οι ομάδες τροφοσυλλεκτών και κυνηγών νομάδων μοιράζονταν την τροφή τους και οι αντιπαλότητες ανάμεσα στις ομάδες ήταν κάτι άγνωστο για την ανθρωπότητα.

Μόνο μετά τη Γεωργική Επανάσταση, δηλαδή μόνο όταν άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα στις εύφορες περιοχές, να καλλιεργούν τη γη και να αποθηκεύουν τα περισσεύματά τους ξεκίνησαν οι πολεμικές επιθέσεις ανάμεσα στις ομάδες των εχόντων και των μη εχόντων. Οι πόλεμοι ξεκίνησαν για την προστασία της ιδιοκτησίας των παραγόμενων αγαθών και στη συνέχεια για την ιδιοποίηση και των μέσων παραγωγής. Και όσο η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής περνούσε σε όλο και μικρότερες ομάδες και όσο πιο καταστροφικά γίνονταν τα όπλα τόσο οι πόλεμοι γίνονταν πιο αποτρόπαιοι.

Η ανθρωπότητα διαρκώς εξελίσσεται ενώ ταυτόχρονα οι καταστροφές από τους πολέμους πολλαπλασιάζονται Ο τερματισμός των πολέμων δεν είναι απλά ένα “ηθικό” πρόβλημα που θα μπορούσε να επιλυθεί με την εκλογίκευση των ηγεσιών των σημερινών κρατών, αλλά με την κατάργηση της αιτίας που δημιουργούν τους πολέμους: Της κατάργησης της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, της κατάργησης του κοινωνικού συστήματος που θυσιάζει στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Για να σταματήσουν οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, σε όλα τα μέρη του κόσμου δεν αρκούν κάποιες φιλειρηνικές διαμαρτυρίες. Παράδειγμα ο πόλεμος στο Βιετνάμ που τερματίστηκε μετά από την αντίδραση εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ και σ΄όλο τον κόσμο. Οι πόλεμοι όμως δεν καταργήθηκαν. Φωτιές ανάβουν συνεχώς εκεί όπου το απαιτούν τα κέρδη και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Το φιλειρηνικό κίνημα που θα αγκαλιάσει όλους τους λαούς της γης όχι μόνο πρέπει να γιγαντωθεί και να αναδείξει τον μεγάλο ένοχο, αυτόν που τρέφεται από τον πόλεμο και βρίσκεται πίσω απ όλες τις συρράξεις και αιματοχυσίες όπου γης, αλλά να παλέψει και για την κατάργηση αυτής ακριβώς της μήτρας που γεννά τους πολέμους, την κατάργηση του κυρίαρχου κοινωνικού συστήματος, του καπιταλισμού.

 

image_print