2018logotexniatext

 arisVel ImgFREE

       Στην πρώτη σελλίδα του Νέου Ριζοσπάστη στις 9 Σεπτεμβρίου του 1931 διαβάζουμε το άρθρο του Θανάση Κλάρα, συντάκτη τότε της εφημερίδας, όπου ο μετέπειτα Άρης σ ένα σύντομο αυτοβιογραφικό του παρουσιάζει πώς μεγαλώνουν τα μέτρα του ανθρώπου, πώς ο απλός άνθρωπος μετατρέπεται σε λαικό αγωνιστή. Τα όσα γράφει αποτελούν ένα δριμύ κατηγορώ στο αστικό σύστημα, που είναι το μόνο υπεύθυνο για τη διαφθορά και την αλλοτρίωση του ανθρώπου και ένας πραγματικός ύμνος για το κόμμα που τον γαλούχησε και τον διαμόρφωσε μέσα από μια βασανιστική πορεία ωρίμανσης από Θανάση Κλάρα σε πρωτοκαπετάνιο του Ελλάς σε Άρη Βελουχιώτη.

 

Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας και δολοφόνας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες. Έκτοτε δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική.
Μιλάν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα; ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ότι γλύττωσα απ’ την διαφθορά της συνείδησης στην οποία με οδηγούσε το ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα, που φερόντανε τροχάδην στον γκρεμό, με ΑΓΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ στοιχεία και μόνο με τέτοια.
Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν πειράζει στην κεφαλαιοκρατία το ότι υπάρχουν «κλέφτες» κ.λ.π., ασυνείδητοι ταξικά εκμεταλλευόμενοι. Ίσα ίσα το επιδιώκει αυτό. Θέλει να ’χει σε τέτοια κατάσταση τις εργαζόμενες μάζες για να τις εκμεταλλεύεται αισχρά, χωρίς κανένα εμπόδιο. Και τρέμει ακριβώς όταν αυτοί, οι παραστρατημένοι ταξικά, βρουν το δρόμο τους για να διεκδικήσουν το ψωμί τους, τις ελευθερίες τους επαναστατικά, με πρόγραμμα και αρχές κομμουνιστικές.
Γι’ αυτό και συνεχώς ρίχνει τις πιο αισχρές συκοφαντίες κατά των κομμουνιστών η κεφαλαιοκρατία. Γι’ αυτό και κάθε φορά που περνώ από δίκη κατά θεατρικό τρόπο επιδεικνύουν την καταδικαστική αυτή απόφαση, γι’ αυτό και το 1929 ακόμα αναίσχυντα τελείως, χωρίς στοιχείο κανένα και μόνο γιατί ήμουν κομμουνιστής έρριξαν μια νέα αισχρή συκοφαντική κατηγορία σε βάρος μου που πέφτει μόνη της όμως.
Εσείς λοιπόν, εσείς, το καθεστώς που γεννά τη διαφθορά και τη ληστεία, εσείς που είστε υπεύθυνοι για όλα τα εγκλήματα τα κοινωνικά, εσείς που έχετε επικεφαλής Καραπαναγιώτηδες κλέφτες, Αβράμηδες και Αλεξανδρήδες, εσείς μιλάτε για λωποδύτες; Όχι! Είστε εσείς το καθεστώς που διαφθείρει, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει ό,τι τίμιο, ό,τι ηθικό προλεταριακό στοιχείο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου.
Είναι το μόνο κόμμα που οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους στον ιστορικό δρόμο: Στην οριστική απελευθέρωση του προλεταριάτου. Και στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απομείναν για τον αγώνα του, για το ψωμί των εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΑΡΑΣ

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση