vinkelman proto imgL
 
metamorfoseis ImgL
 
alithia ImgL
 
 stalingrant ImgL
 
         

fyllometrontas banner 2020

Καμιά σχέση το δημοψήφισμα στη Σκοτία με τα σημερινά προβλήματα στην Ελλάδα, θα μπορούσε να πει κάποιος. Πλησιάζοντας όμως το θέμα θα αναγνωρίζαμε πολλά σημαντικά κοινά σημεία, που οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Αν συναντούσαμε ένα Σκοτσέζο και του λέγαμε γι αστείο πως είναι... Άγγλος, ε τότε σίγουρα θα, ψάχναμε για καυγά. Η πιο μετριοπαθής απάντηση που θα παίρναμε είναι “Είμαι Σκοτσέζος και είμαι υπερήφανος που δεν είμαι Άγγλος”. Η απάντηση αυτή δεν είναι η εξαίρεση. Είναι ο κανόνας. Ο Σκοτσέζος είναι ιδιαίτερα εθνικά υπερήφανος. Γι αυτό και το ΟΧΙ στην απόσχιση από τη Βρετανία πρέπει να μελετηθεί σε βάθος

Πως έγειρε η ζυγαριά υπέρ του ΟΧΙ;

Ο λαός της Σκοτίας, όπως όλοι οι λαοί είναι δεμένος με την ιστορία, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά του τόπου του. Είναι φυσικό να μη θέλει κανένα δερβέναγα στο σβέρκο του. Να θέλει τον πλούτο που παράγει η χώρα του να τον απολαμβάνει ο λαός της και όχι οι ξένοι. Όσοι γνωρίζουν τη Σκωτσέζικη ιδιοσυγκρασία η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προεξοφλούσε το ΝΑΙ στην απόσχιση. Η κάλπη όμως έβγαλε ΟΧΙ. Δεν έγινε κανένα μαγικό κόλπο. Απλά χρησιμοποιήθηκαν από τα κέντρα διεξαγωγής του Αόρατου Πόλεμου, οι γνωστές, πολύ δοκιμασμένες και πετυχημένες Ψυχολογικές Τεχνικές ενάντια στο λαό της Σκοτίας..

Συστάσεις (Testimonials)

Συστάσεις ονομάζονται στην προπαγάνδα οι παρεμβάσεις που προέρχονται από φερέγγυα πρόσωπα και έχουν στόχο να υποστηρίξουν ή να απορρίψουν μια πολιτική, να προβάλουν ή να απαξιώσουν κάποιο πρόσωπο, να δικαιολογήσουν ή να εφαρμόσουν πολιτικές αποφάσεις. Για να επιβληθεί στο λαό μια άποψη αρκεί να το αναφέρει επίσημα κάποιος πολιτικός ηγέτης, πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής ή άλλο γνωστό σημαντικό πρόσωπο.

Στη Σκοτία παρεμβάσεις υπέρ της παραμονής της στη Βρετανία έκαναν με δηλώσεις τους ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο τέως πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Λουί Μπαρόζο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Μέρκελ δεν παρενέβη μεν προσωπικά αλλά η Γερμανική παρέμβαση έγινε... μέσω του Υπουργού εξωτερικών Στανμάγιερ.

Κινδυνολογία (Scaremongering) και Απειλές (Threats)

O Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον απείλησε ότι ψήφος υπέρ του ΝΑΙ σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν πλέον συντάξεις, διαβατήρια και λίρα του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι δε θα υπάρχουν οι σημερινές πηγές χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος. Οι διοικήσεις των βασικών ομίλων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου (Royal Bankof Scotland, Lloyds κλπ) ανακοίνωσαν ότι αν επικρατήσει το ΝΑΙ, θα μετέφεραν την έδρα τους απ' το Εδιμβούργο στο Λονδίνο. Απειλήθηκε ότι αν αποσχισθεί η Σκοτία θα υποτιμηθεί το νέο Σκοτσέζικο νόμισμα και ότι θα φύγουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το επιχείρημα ότι θα πρέπει η Σκωτία να μπει σε μια χρονοβόρα διαδικασία ένταξης στην ΕΕ κάνοντας νέα αίτηση, όπου απαιτείται η ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών -μελών. Ταυτόχρονα ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε την αρνητική ψήφο της Ισπανίας, δηλαδή την προκαταβολική απόρριψη της ένταξης της Σκοτίας στην ΕΕ. Ο λαός της Σκοτίας κυριολεκτικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Συσκότιση (Obfuscation)

Αλήθεια, το πραγματικό, το ουσιαστικό πρόβλημα του σκοτσέζικου λαού ήταν οι Άγγλοι; Ή μήπως οι Άγγλοι ήταν η μία μόνο πλευρά της εκμετάλλευσης, αυτή που εύκολα έβλεπαν, αυτό που καταλάβαιναν μέσα από τα εθνικιστικά κηρύγματα; Φυσικά και έχει σημασία ποιο τμήμα της εκμετάλλευσης του Σκοτσέζικου λαού ανήκει στο Αγγλικό κεφάλαιο. Το πρόβλημα όμως για το Σκοτσέζο εργαζόμενο είναι η ίδια η εκμετάλλευση, είτε προέρχεται από το Σκοτσέζικο, είτε από το Αγγλικό, είτε από οποιασδήποτε εθνικότητας ή κοινότητας κεφάλαιο. Η απόφαση λοιπόν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μπήκε εξ αρχής για το λαό σε λάθος βάση. Μπήκε στη βάση των ανταγωνιστικών συμφερόντων που υπάρχουν ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου που σχετίζεται με τη Σκοτσέζικη οικονομία.

Το πραγματικό πρόβλημα του Σκοτσέζικου λαού συσκοτίστηκε και πήρε εθνικιστική, νομισματική, φορολογική, δηλαδή διαχειριστική μορφή, μακρυά από την ουσία του, μακρυά από τη βασική αιτία των χρόνιων προβλημάτων του, την εκμετάλλευση. Ο σκοτσέζικος λαός δεν ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της κρίσης, η ανεργία, η ληστεία, η υποβάθμιση της ζωής του είναι ταυτόχρονα πρόβλημα και των Άγγλων εργαζόμενων, ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι μέσα ή έξω από τη Βρετανία, αλλά με ή χωρίς αφεντικά. Το Σκοτσέζικο και το Αγγλικό κεφάλαιο όπου τους συμφέρει πάνε μαζί και όπου δεν τους συμφέρει έρχονται σε αντίθεση. Συνεταιρίζονται με το διεθνές κεφάλαιο και συγκρούονται όταν το υπαγορεύει το συμφέρον τους, μακρυά από τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Και τώρα τι θα γίνει;

Η επίσημη υπόσχεση από τη Βρετανία για “περισσότερη αυτοδιαχείριση” χρυσώνει το χάπι της ουσιαστικά εθνικής αυτοταπείνωσης των Σκοτσέζων. Η μερίδα του κεφαλαίου που τάχθηκε υπέρ της απόσχισης θα ανασυνταχθεί και όταν δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες θα ξαναπροσπαθήσει να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της.

Το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα είναι τότε ο βαθμός ωριμότητας του λαού. Το ίδιο ζήτημα που υπάρχει σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος βαφτίζεται κρίση χρέους. Στη Σκοτία εμφανίζεται με τη μορφή της εθνικής χειραφέτησης. Το σκηνικό είναι το ίδιο, με τον ίδιο θίασο Οι ίδιοι διεθνείς οικονομικοί και πολιτικοί μηχανισμοί εξασκούν τους ίδιους ακριβώς εκβιασμούς, εκτοξεύουν τις ίδιες απειλές και αποπροσανατολίζουν το λαό χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές του Ψυχολογικού Πολέμου. Η αστική τάξη μπορεί να διασπάται ανάλογα με τα συμφέροντα που έχει κάθε μερίδα της, αλλά ενώνεται όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον “εχθρό λαό”.

Τα περιθώρια όμως για την αστική τάξη στενεύουν. Διαθέτει μόνο δύο όπλα, τον ψυχολογικό και τον θερμό πόλεμο. Προσπαθεί δηλαδή να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα με παπατζιλίκια και με αίμα. Η κοινωνική εξέλιξη έχει τους δικούς της αντικειμενικούς νόμους. Στο βαθμό που οι λαοί ωριμάζουν, θα παύουν να αγωνίζονται κάτω από τις διάφορες σημαίες της αστικής τάξης. Θα υψώνουν τη δική τους σημαία που συμβολίζει την κατάργηση κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση