Ο Αλέξανδρος Λακτιόνοφ ήταν Σοβιετικός Ζωγράφος (1910-1972), μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της ΕΣΣΔ. Γεννήθηκε στο Ροστόβ από πατέρα σιδερά και μητέρα πλύστρα. Διέθετε εξαιρετική τεχνική τόσο στις προσωπογραφίες, όσο και σε πολλά άλλα θέματα, όπως την τοπιογραφία και τιμήθηκε με πολλά κρατικά βραβεία.

gramma DIOTI

Ακόμη και ένα μόνο έργο το “Γράμμα από το Μέτωπο” θα ήταν αρκετό να τον καταξιώσει ιστορικά σα μεγάλο ζωγράφο.
Αγαπούσε και μελετούσε βαθειά τους παλιούς κορυφαίους ζωγράφους παλαιών εποχών και διδασκόταν από τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν. Χρησιμοποιούσε με τόλμη και δεξιοτεχνία αναπτυγμένους συνδυασμούς υλικών αναμιγνύοντας για παράδειγμα τέμπερα και λάδι. Έφτιαχνε ειδικά παστέλ που έκαναν τη ζωγραφιά πιο ανθεκτική.
Ο Λακτιόνοφ έλεγε πως με αυτό το έργο ήθελε να δείξει στους Σοβιετικούς πολίτες τη χαρά να παίρνει κανείς όταν μαθαίνει τα νέα από το μέτωπο και τις επιτυχίες των σοβιετικών στρατιωτών. Αν σταθούμε για λίγο μπροστά στο έργο αυτό παρατηρούμε ότι το φως στον πίνακα έρχεται απ έξω, είναι το μήνυμα της ζωής και της νίκης, του αυριανού καλύτερου κόσμου. Το Μήνυμα που φέρνει ο φαντάρος το διαβάζει το παιδί, που είναι το μέλλον, αυτό που θα ζήσει τα αγαθά της ειρήνης.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση