texni top banner 2019


 

“Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι

mikroutsikos pyretos ImgL

αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».

       Και δεν παραδόθηκε. Έως την ύστατη στιγμή πάλευε με το χάρο στα μαρμαρένια αλώνια. Με πυρετό άλλωστε πάλευε σ' όλη του τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος . Πυρετός δημιουργικός ενός τεράστιου πολυσχιδούς μουσικού έργου. Πυρετός αγωνιστικός για τον κόσμο που ονειρεύτηκε: «Ξυπνάω στις 8 το πρωί και δουλεύω. Μετά τη χημειοθεραπεία βάζω πρόβα 7-9 και ο γιατρός τρελαίνεται. Έχει αποδειχτεί και ιατρικά πως αν δώσεις κατάθλιψη στον καρκίνο είναι το καλύτερό του. Ε, λοιπόν, εγώ θα τον δυσκολέψω όσο μπορώ», έλεγε σε συνέντευξή του ο Θάνος Μικρούτσικος. «Ας πούμε ότι ζω τάδε καιρό, δεν τον προσδιορίζω. Δεν πρέπει να τον ζήσω καλά»;

        Ο τρόπος που αντιμετώπιζε το πρόβλημα της υγείας του και που ήταν ο ίδιος που αντιμετώπιζε και το δημιουργικό του έργο δεν ήταν απλά η αντίδραση ενός δυνατού και θαρραλέου ανθρώπου αλλά μια βαθειά φιλοσοφημένη στάση διαποτισμένη από το μήνυμα του Επίκουρου που υποστήριζε πως "τα οχλούντα" στοιχεία, εκείνα δηλαδή που βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και της ευδαιμονίας του ανθρώπου, είναι οι φόβοι. Οι κάθε λογής φόβοι. Και πριν απ΄ όλα ο φόβος του θανάτου που είναι κύρια ο φόβος του αγνώστου, απ΄ όπου εκπορεύεται και η ανάγκη για την ύπαρξη των θεών και η πίστη της μεταθανάτιας ζωής. “Ο θάνατος δε μας αφορά”, υποστήριζε ο μεγάλος αυτός διανοητής. “Επειδή κάθε καλό και κάθε κακό βασίζεται στις αντιλήψεις των αισθήσεων. Και φυσικά ο θάνατος σημαίνει το τέλος των αισθήσεων. Έτσι η άποψη αυτή, ότι δηλαδή. ο θάνατος δε μας αφορά μας δίνει τη δυνατότητα να χαρούμε και να αξιοποιήσουμε την πρόσκαιρη ζωή απαλλάσσοντάς μας από τον πόθο της αθανασίας. Επιπλέον δε μας αφορά, γιατί όσο υπάρχουμε εμείς δεν υπάρχει αυτός και όταν έλθει αυτός έχουμε πάψει να υπάρχουμε εμείς.”

        Αυτού του είδους ειδικά οι μεταφυσικοί φόβοι, που γεννάνε κι όλους τους άλλους, όπως φοβίες για την ίδια τη ζωή και τις δυσκολίες της, φοβίες απέναντι στα φαινόμενα της φύσης, στους πολέμους, στις αρρώστιες αλλά και φόβο μπροστά στο δυνατό, στον ανώτερο κοινωνικά και οικονομικά κλπ, αλυσοδένουν την ύπαρξη στερώντας από τον άνθρωπο τη δύναμή του, την ικανότητα της σκέψης του και την ελεύθερη βούλησή του. Γιατί οι φόβοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά δεσμά, καταπίεση, ανελευθερία. Και ο αγαπημένος μας, ο πάντα δικός μας Θάνος Μικρούτσικος δεν καταδέχτηκε τη σκέψη και τη βούλησή του να τις υποτάξει σε κανένα φόβο. Ήταν από αυτούς τους πολύ μεγάλους που ακόμα κι αυτό το φόβο, τον πιο αρχέγονο, τον πιο βασανιστικό, το φόβο του θανάτου τον έκαναν οίστρο ζωής, όπως έγραφε ο Εμπειρίκος.

        Καρφώνοντας με τους θυελλώδεις ήχους του στα μυαλά μας επαναστατικούς στίχους σαν κι αυτούς του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι: “Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς” δίδασκε το μεγαλείο της μάχιμης ύπαρξης που δέχεται ως ανώτατη αρχή τον αέναο αγώνα για τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου. Έναν εξανθρωπισμό όχι νεφελώδη, ηθικοπλαστικού περιεχομένου αλλά αυτόν που θα δημιουργήσει η κοινωνία εκείνη που θα έχει καταργήσει τα βαρίδια της ταξικής εκμετάλλευσης,που θα έχει γκρεμίσει το σύστημα αυτών των λίγων που κρατάνε τους πολλούς στο σκοτάδι της αμάθειας, του φόβου και της αβουλίας, η κοινωνία στην οποία τόσο συχνά του άρεσε να μας λέει “ ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει” Αυτό το μέλλον υπηρέτησε ο Θάνος Μικρούτσικος με την τέχνη και τη ζωή του. Και μπορεί να μην ξέρουμε πόσο απέχει αυτό το μέλλον. Ξέρουμε όμως πως οι μελωδίες-πυρκαγιές του Θάνου θα μένουν πάντα ένα μεγάλο βοήθημα για να κρατιούνται ζωντανά τα όνειρα.

        Κι εξάλλου “ την αυγή μπορείς να τη φτάσεις μόνο περπατώντας το μονοπάτι της νύχτας”. Και η αυγή δε γίνεται παρά να έρθει. Σ ευχαριστούμε Θάνο που δε μας άφησες να το ξεχνάμε.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση