Print

Αν 1000 ζωγράφοι στήσουν τα καβαλέτα τους μπροστά στο ίδιο τοπίο θα ζωγραφίσουν 1000 διαφορετικούς πίνακες. Αποκλείεται δύο από αυτούς να είναι οι ίδιοι. Ακόμη και αν όλοι χρησιμοποιήσουν τα ίδια υλικά και την ίδια τεχνοτροπία πάλι δεν θα βρεις δυο ίδιους πίνακες. Πόσο μάλλον όταν ζητήσεις από κάποιους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν με ένα έργο τους σε μια έκθεση με τίτλο “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ”.

 

Στο Μεταξουργείο από τις 24 Οκτώβρη έως τις 30 Νοέμβρη 2014 λειτουργεί Έκθεση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας με αυτό τον τίτλο. Εδώ οι δημιουργοί δεν είχαν μπροστά τους ένα τοπίο. Είχαν μια κοινωνική έννοια. “Αντίσταση” σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας ότι κάθε καλλιτέχνης έχει διαφορετικά βιώματα, διαφορετικό τρόπο που βλέπει τη ζωή, διαφορετικά εργαλεία και διαφορετική θητεία στην τέχνη τότε η ποικιλία των έργων είναι τεράστια. Tο ενδιαφέρον λοιπόν που έχει η έκθεση και από εικαστική και από κοινωνική άποψη είναι πολύ μεγάλο.

Δεν πρόκειται να κάνουμε κριτική των εκθεμάτων. Δεν θα ξεχωρίσουμε τα έργα τέχνης σε αξιόλογα και μη. Όλα είναι αξιόλογα και όλα διαθέτουν προβληματισμό. Περνώντας μπροστά τους σκεφτόμαστε και εκθέτουμε με τη σειρά μας αυτές τις σκέψεις.

Τι σημαίνει “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ”;

Η φράση αυτή δεν έχει ρήμα. Μας προτρέπει να αντισταθούμε ή μας προτρέπει να περιγράψουμε κάποια Αντίσταση; Και οι δύο ερμηνείες απασχόλησαν τους καλλιτέχνες. Εξακολουθεί όμως να χρειάζεται διερεύνηση η λέξη “Αντίσταση”. Κάθε Έλληνας σήμερα ζητά Αντίσταση σε κάτι. Άλλοι ζητούν να σταματήσει η μείωση μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων που ξεκίνησε στο όνομα της οικονομικής κρίσης και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2030. Άλλοι να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Άλλοι ζητούν πανικόβλητοι να πάρουμε μέτρα για την εξάπλωση του Ισλάμ, της μπούρκα και των Τζιχαντιστών. Άλλοι θεωρούν ότι η “καθαρόαιμη” Ελληνική φυλή κινδυνεύει από τους ξένους μετανάστες και πρέπει κάποιος νέος εθνοσωτήρας να μας σώσει. Αντίσταση λοιπόν σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε καλλιτέχνη.

Έκθεση των έργων σημαίνει κατ΄ αρχήν έκθεση απόψεων

Οι καλλιτέχνες είναι καθημερινοί άνθρωποι και βιώνουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα . Έχουν δεχθεί τις ίδιες επιρροές και τον ίδιο κοινωνικό βιασμό από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, την παιδεία και τα ΜΜΕ. Έχουν αντιμετωπίσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό την ασυδοσία της εργοδοσίας. Τους ξεκουφαίνουν οι σειρήνες του life style και τους αποκοιμίζει η ζεστασιά της “Αντίστασης” από τον καναπέ.

Εμείς περνώντας μπροστά από τις δημιουργίες τους διαβάζουμε τόσο τις συγκεκριμένες όσο και τις αφηρημένες προτροπές για Αντίσταση. Όλα τα εκθέματα έχουν ταυτότητα. Ακόμη και αυτά που τιτλοφορούνται “χωρίς τίτλο”. Χρωματισμένη είναι η άποψη και των έγχρωμων και των άχρωμων. Και των τρισδιάστατων και των δισδιάστατων. Όλα μιλάνε. Άλλα φωναχτά και άλλα ψιθυριστά. Υπάρχουν άναρθρες κραυγές. Υπάρχουν πύρινα “κατηγορώ”. Μερικά διαθέτουν σκληρή και βροντερή φωνή, ενώ άλλα μόλις που ακούγονται σαν παράπονο μικρού παιδιού. Ξεχειλίζουν μερικά από αισιοδοξία, υπάρχουν όμως και μερικά, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να απεικονίσουν το χάος ή τον καιάδα που χωνεύει την Αντίσταση.

Βλέπουμε, μελετάμε, προβληματιζόμαστε

Έτσι όπως συμβαίνει στη ζωή. Η Αντίσταση έχει πολλά χρώματα, πολλά σχήματα, πολλά μονοπάτια. Αντικειμενικά ακολουθεί το μονόδρομο της κοινωνικής εξέλιξης. Το αν τον αντιλαμβάνεται κανείς σωστά, αν συμπορεύεται μέσα σ' αυτό το μονόδρομο, σε ποιο βαθμό βοηθάει να πλημμυρίσει από αποφασισμένο λαό αυτός ο μονόδρομος είναι πάντα το ζητούμενο τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη. Δεν είναι απλό, αλλά είναι αναγκαίο.

Αξίζει όλοι να περάσουμε μπροστά από από τις εικαστικές δημιουργίες της έκθεσης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ χωρίς να προσπεράσουμε ούτε μία. Να αφουγκραστούμε την άποψη της κάθε μιας. Μιλούν χωρίς λέξεις. Δε χρειάζονται “διερμηνέα”.

Ακόμη και οι καλλιτέχνες, που δεν εκπροσωπούνται στην έκθεση αξίζει να την επισκεφθούν, να μελετήσουν τις απόψεις των εκθεμάτων σε μια προσπάθεια πληροφόρησης, αυτοκριτικής και αν χρειάζεται επαναπροσδιορισμού ή συμπλήρωσης των καλλιτεχνικών τους στόχων. Κάθε καλλιτέχνης που εκθέτει ένα έργο κερδίζει μελετώντας τον πλούτο των παραμέτρων που αναδύονται από τα άλλα έργα. Κάθε ερασιτέχνης, κάθε εραστής της τέχνης, πλησιάζοντας προσεκτικά τα εκθέματα μπορεί, να μιλήσει μαζί τους, να ερωτευτεί αυτά που τον αγγίζουν και να προβληματισθεί με τα υπόλοιπα.

Ας σημειωθεί ότι "ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ" σημαίνει κατ΄ αρχήν άμυνα για να αντιμετωπισθεί η βία της άρχουσας τάξης. Σημαντικό όμως είναι τα έργα να μην αρκούνται στην απεικόνιση της βίας, ούτε να βγάζουν μόνο ένα γενικό σάλπισμα αντίστασης στην βία. Το σημαντικό και ίσως δυσκολότερο δύσκολο είναι να κάνουν την τέχνη τους εργαλείο για την κατάργηση της κοινωνική βίας. Να οσφραίνονται τον αέρα του αύριο. Να προετοιμάζονται οι ίδιοι και να προετοιμάζουν το αύριο που κάποια στιγμή θα απαιτήσει "ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ".

Αντώνης Δημητρίου