provlimatismoi top banner 2019

Κραυγή απελπισίας ή κραυγή ελπίδας; “Ονειρεύομαι ότι τα βάσανα των πολλών κρυμμένων και καλυμμένων γυναικών, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, του Μαρόκου, και της Αφρικής θα σταματήσουν και θα βασιλεύσει η δικαιοσύνη σε όλα τα εδάφη, όπου σήμερα, οι γυναίκες είναι συνώνυμες με την ντροπή... Είναι Ουτοπία;”

 

Έτσι τελειώνει μια παρουσίαση-έκκληση με εικόνες και κείμενα για τη φρίκη της καταπίεσης των γυναικών που οι Ταλιμπάν υποχρεώνουν να καλύπτουν όλο το σώμα και το πρόσωπό τους με κάποια μαντήλα-φορεσιά, που στις διάφορες χώρες ονομάζεται Burka, ή Hiyab, ή Niqab, ή Shayla, ή Chador.

Η χειρότερη από όλες αυτές τις φυλακές θεωρείται η Burka, που δεν είναι πραγματικό ένδυμα, είναι μια φυλακή καμβά που εμποδίζει τις γυναίκες να δουν καθαρά όταν είναι επί κεφαλής, δεν μπορούν να δουν περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από τα μάτια τους” και έχει ένα βάρος 7 κιλών στο κεφάλι.

Καταγγέλλονται οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στο Αφγανιστάν, που απαγορεύεται να κυκλοφορούν μόνες τους, δεν παίρνουν ιατρική βοήθεια εκτός από ορισμένα νοσοκομεία, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή χειρουργεία, όπου πάνε μόνο για να πεθάνουν”. Ακόμη και τα παιδιά υποφέρουν γιατί δε μπορούν θηλάσουν σωστά, να βλέπουν και να έρχονται σε φυσική επαφή με τη μάνα τους.

Πόσο φταίει η Ισλαμική θρησκεία για τη Burka;

Στην παρουσίαση-έκκληση αναφέρεται ότι η Burka υπήρχε το 13ο αιώνα π.Χ, ότι είναι το ένδυμα των φυλών Παστούν στο Αφγανιστάν καιότι μετά την αποχώρηση των Σοβιετικώνοι Ταλιμπάν την έκαναν υποχρεωτική. Στο σημείο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να σταθούμε για να καταλάβουμε τη σχέση της Burka με τη Σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ του Αφγανιστάν ανατράπηκε το 1973. Η είσοδος των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν ξεκίνησε μετά την εθνικοαπελευθερωτική Αφγανική επανάσταση, δηλαδή το Δεκέμβρη του 1979 και έληξε το Φλεβάρη του 1989.Όταν υπήρχαν οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν δεν ήταν υποχρεωτική η Burka. Οι Ταλιμπάν 7 χρόνια μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών στις 27 Σεπτεμβρίου 1996 κατέλαβαν την Καμπούλ. Η Burka που είχε από την επανάσταση καταργηθεί.. επανήλθε δριμύτερη. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση; Πρόκειται απλά για ένα θρησκευτικό φανατισμό, ή πίσω από αυτόν κρύβεται κάτι άλλο;

Τα ιστορικά γεγονότα πάντως αποδεικνύουν ότι η Burka είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να καταργηθεί μόνο με νόμους και διατάγματα: Η επαναστατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν από το 1979 με ηγέτη τον Μπαμπράκ Καρμάλ και με τη Σοβιετική βοήθεια αγωνίστηκε για την ισοτιμία ανδρών και γυναικών. Στην πράξη οι Αφγανοί, άντρες και γυναίκες οργώνοντας με τα Σοβιετικά τρακτέρ τη γη, και μαζεύοντας με τα Σοβιετικά κομπάιν τη σοδειά προσπαθούσαν να καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες σε όλη τη χώρα . Η παιδεία για αγόρια και κορίτσια ήταν υποχρεωτική. Οι δάσκαλοι για να εξαλειφθεί η καθυστέρηση και ο αναλφαβητισμός μάθαιναν γράμματα και στους ηλικιωμένους. Στα νοσοκομεία χειρουργοί διέθεταν ιατρικό εξοπλισμό που τους επέτρεπε να κάνουν ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.

Η μάχη της σοδειάς και της κοινωνικής απελευθέρωσης του Αφγανικού λαού δεν ήταν απλή υπόθεση. Είχε να αντιμετωπίσει την αδίστακτη ιμπεριαλιστική μηχανή, που μετά την ήττα της δεν ήθελε με κανένα τρόπο να εγκαταλείψει το φυσικό πλούτο και τα κοιτάσματα αερίου της περιοχής, ούτε να δημιουργήσει “κακό προηγούμενο” για τα γειτονικά κράτη. Δινόταν με υπόκρουση τις ωμές δολοφονίες των αγωνιζόμενων Αφγανών από συμμορίες τρομοκρατών, με εκρήξεις βομβών σε πολυσύχναστα μέρη. Με απειλητικές επιστολές προς τους Αφγανούς στρατιωτικούς που ήταν με το μέρος της επανάστασης να εγκαταλείψουν το στρατό. Τρομοκράτες ανάγκαζαν το λαό να σωπαίνει, τους μαγαζάτορες να κλείνουν τα μαγαζιά τους, τους μουλάδες να παίρνουν το μέρος της αντεπανάστασης στο όνομα του Αλλάχ. Συμμορίες έστηναν παγίδες έξω από τις πόλεις, ανατίναζαν σιδηροδρομικές γραμμές για να μη φτάνει η παραγωγή στον προορισμό της, έκαιγαν και γκρέμιζαν σχολεία.

Ένα δέντρο είχε φυτρώσει στην Καμπούλ που απλωνόταν σε κάθε γωνιά της Αφγανικής γης. Αυτό το δέντρο, που ήταν αγκάθι στο μάτι του ιμπεριαλισμού έπρεπε να ξεριζωθεί. Την εργολαβία αυτής της επιχείρησης ανέλαβαν οι πιο καθυστερημένες φυλές με επικεφαλής τον Αμερικανοσπουδασμένο και πράκτορα της CIA Χαφιζουλάχ Αμίν, τον ανατραπέντα από τις επαναστατικές δυνάμεις Αφγανό πρόεδρο. Τα κέντρα καθοδήγησης και εκπαίδευσης των οπλισμένων αντιδραστικών ήταν έξω από το Αφγανιστάν και ο ιθύνων νους δεν είχε θρησκευτικό κίνητρο.

Οι Ταλιμπάν ήταν το οπλισμένο χέρι που επέβαλε για μια ακόμη φορά τη Burka, που έχει πολύ μεγαλύτερη ηλικία από το ισλάμ. Πίσω τους κρύβεται ο ιμπεριαλισμός, που στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους δε διστάζει να βυθίζει στο μεσαίωνα και να πνίγει στο αίμα την αναγκαιότητα για κοινωνική πρόοδο.

Τι μπορεί να γίνει σήμερα;

Σε πολλές αραβικές χώρες οι γυναίκες καλύπτουν για ηθικούς λόγους όλο το σώμα και μέρος του προσώπου τους. Κάτι που συνέβαινε πριν δύο μόλις γενιές στα πιο καθυστερημένα γυναικεία στρώματα και στην Ελλάδα. Η Burka αποτελεί παραδοσιακή ενδυμασία με ηλικία τουλάχιστον 34 αιώνων, δηλαδή από τα Μηδικά χρόνια. Η βίαιη απαγόρευσή της συναντά ακόμη και σήμερα την αντίσταση εκατομμυρίων καθυστερημένων γυναικών.

  • Ας υποθέσουμε όμως πως με κάποιο μαγικό τρόπο επιβαλλόταν σε όλο τον κόσμο η ενδυμασία Δυτικού τύπου. Θα έπαυε τότε να να υπάρχει η πορνεία; Από τις στατιστικές που υπάρχουν για τα δυτικά κράτη φαίνεται ότι θα αυξανόταν ραγδαία. Ποιες είναι πόρνες στα Αραβικά κράτη; Κυρίως... οι αλλοδαπές. Ξένοι εργαζόμενοι σε αραβικά κράτη εκτιμούν ότι πολλές γυναίκες δεν θα ήθελαν να καταργηθεί η ολόσωμη κάλυψή τους, διότι καλυμμένες μπορούν να έχουν ερωτικές σχέσεις χωρίς να γίνονται αντιληπτές. Κανένας φίλος, συγγενής, ακόμη και ο σύζυγός τους δεν θα μπορούσε να τις αναγνωρίσει αν τις συναντούσε στο δρόμο ακόμα και δίπλα στον εραστή τους.

  • Στα φτωχότερα αραβικά κράτη έχει επίσηςκαταγγελθεί ότι άπορες γυναίκες παίρνουν “μισθό” με αντάλλαγμα να φορούν υποχρεωτικά στο κεφάλι τη μαντήλα. Ο μισθός προέρχεται από οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται από τις πετρελαιοπαραγωγές αραβικές χώρες, που έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της γυναίκας είτε μακρυά από την παραγωγική διαδικασία είτε αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσα σ΄ αυτήν.

Η κατάργηση της Burka σημαίνει χειραφέτηση της γυναίκας;

Αυτό το ερώτημα είναι μάλλον βερμπαλιστικό. Ας υποθέσουμε ότι κάτω από τη διεθνή κατακραυγή καταργείται η Burka και οι γυναίκες είναι ελεύθερες να ντύνονται όπως τους αρέσει, να πηγαίνουν όπου τους αρέσει και να μορφώνονται χωρίς περιορισμό.

  • Θα καταργηθεί η πορνεία; Θα αυξηθεί. Στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη.

  • Θα μειωθούν οι βιασμοί των γυναικών; Θα αυξηθούν. Στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ο αριθμός των καθημερινών βιασμών είναι πολλαπλάσιος.

  • Θα έχουν ιατρική περίθαλψη οι γυναίκες; Στις ΗΠΑ το 1/4 του πληθυσμού -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- είναι ανασφάλιστο, δεν έχει καμία κάλυψη σε νοσοκομεία, φάρμακα και κοινωνικές παροχές. Παρόμοια και χειρότερη κατάσταση υπάρχει και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες.

  • Θα αναβαθμισθεί η ανατροφή των παιδιών; Τι είδους αναβάθμιση;Στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες εκατομμύρια παιδιά σε συνθήκες εξαθλίωσης, πέφτουν θύματα σωματικής βίας, παιδεραστίας, ναρκωτικών, εργασιακής εκμετάλλευσης.

Σε χώρες όπως είναι η Αίγυπτος, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια με πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε όλες τις ειδικότητες, που είναι άνεργα ή που δουλεύουν για λίγα χρόνια σε διάφορες εργασίες με μεροκάματα εξαθλίωσης, χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα, μέχρι να παντρευτούν και να αρχίσουν να ασχολούνται... με τα οικιακά.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα ότι η Burka (ή όποια ονομασία μπορεί να έχει στις διάφορες χώρες) σημαίνει μεσαιωνικές συνθήκες ζωής για τη γυναίκα. Αλλά η κατάργηση της Burka δε σημαίνει και αυτόματη χειραφέτηση της γυναίκας. Χειραφέτηση της γυναίκας δεν σημαίνει αντικατάσταση της Burka με φθαρμένα τζιν, πασαρέλες κάποιων φωτομοντέλων, προβολή του σεξ στα τηλεοπτικά σόου με ταυτόχρονες στρατιές ανέργων γυναικών, ή εργαζομένων με 14ωρα εξουθενωτικά ωράρια, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα.

Πως μπορεί σήμερα να χειραφετηθεί η γυναίκα;

Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε, ότι η γυναίκα είναι δυνατόν να χειραφετηθεί μόνον όταν απαλλαγεί από τα δεσμά που της επιβάλλει το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο ζει. Η ιστορία όλων των χωρών απέδειξε πως ο καπιταλισμός, που ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση της εργασίας τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, σκορπίζοντας αίμα και δάκρυα “παίρνει πίσω” τις κοινωνικές κατακτήσεις, που σε κάποια φάση κέρδισαν οι λαοί με τον αγώνα τους. Τέτοιες “ευκαιρίες” είναι οι οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι.

Η ιστορία διδάσκει ότι η χειραφέτηση των γυναικών δεν είναι δυνατόν να υπάρξει όσο διατηρείται η πολύπλευρη εκμετάλλευση, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, αν δηλαδή δεν αλλάξει το ίδιο το κοινωνικό σύστημα, που την παράγει, αν δηλαδή δεν καταργηθεί ο ίδιος ο καπιταλισμός που η εκμετάλλευση είναι η μήτρα που τον αναπαράγει..

Η περιγραφή των πιο σκληρών μορφών της γυναικείας εκμετάλλευσης, όπως η Burka, οι απεγνωσμένες εκκλήσεις και οι συλλογές υπογραφών μέσω internet, δεν τρομάζουν αυτούς που κρύβονται πίσω από τη διατήρησή της. Ακόμη και η σωστή και πλήρης πληροφόρηση αν δεν συνδυάζεται με το συντονισμένο και καλά οργανωμένο αγώνα ανδρών και γυναικών κατά του καπιταλιστικού συστήματος θα παραμένει κενό γράμμα. Απαιτείται μια νέου τύπου συνείδηση, που δημιουργείται μόνο με τον αγώνα για πλήρη κατάργηση της εκμετάλλευσης. Δηλαδή με τον αγώνα που θα στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, στην κατάργηση της εξουσίας των αφεντικών. Ο αγώνας αυτός θα πρέπει να συνοδεύεται από τη διαρκή επαγρύπνηση για την περιφρούρηση των λαϊκών κατακτήσεων, ώστε να μη νεκρανασταίνεται καμιάς μορφής Burka.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση