provlimatismoi top banner 2019

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο όσους προσπαθούν να σώσουν δήθεν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία δια του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Αυτούς δηλαδή, που με “εκσυγχρονιστικές” ομοβροντίες ρημάζουν μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα. Έχει και τις σειρήνες, που του πουλάνε ελπίδες,

αποπροσανατολίζοντας τον αγώνα του για δράση και κοινωνική απελευθέρωση.

Αντιγράφουμε το σκεπτικό ενός “δημοσιογράφου-συγγραφέα-τουρκολόγου”: Μήπως η λύτρωση μας θα έρθει από έξω, καθώς εδώ μέσα το «παιχνίδι» φαίνεται πως είναι σημαδεμένο; Εμείς πολύ απλά έχουμε να διαλέξουμε : Με αυτούς που επί δεκαετίες μας πρόδωσαν επανειλημμένα με τον χειρότερο τρόπο και τώρα λεηλατούν την χώρα με μια αδίστακτη δοσιλογική κυβέρνηση, ή με το «ανάχωμα» της Αρκούδας, που έχει δείξει με ειλικρίνεια ότι θέλει να επενδύσει στο μέλλον μας;

Αρκούδα ονομάζει τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που “έχει ανακαινίσει την τρομερή στρατοκρατική μηχανή της και είναι σήμερα ο φόβος και ο τρόμος των δυτικών ανδρεικέλων” μέσα στην “ομάδα των BRICS, τη «Συμφωνία της Σαγκάης» και την Ευρασιατική Ένωση, που “θα αντιπαραταχτούν στην υπό διάλυση Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αμερικανική οικονομία που έχει ήδη χρεοκοπήσει”. Ακροθιγώς αναφέρεται και ο Δράκος (η Κίνα), που επηρεάζει μεν τις παγκόσμιες εξελίξεις, κρατάει δήθεν σούζα την Ιαπωνία, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

Οι σειρήνες αυτές, προτείνουν στον Ελληνικό λαό να περιμένει τη λύτρωση από την Αρκούδα, παρουσιάζοντας την παγκόσμια ιστορία σαν παιχνίδι ανάμεσα σε πλανητάρχες, ανδρείκελα, στρατοκράτες, αλαζόνες και ανόητους, που χαράζουν δήθεν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η μελωδία είναι απλή και ελκυστική: Ο Ελληνικός λαός να διακρίνει αυτή τη στιγμή “ποιος θα νικήσει” και να πάει με το μέρος του για να σωθεί. Τόσο απλά.

Οι αρκούδες, οι δράκοι και και τα σενάρια διάσωσης δεν είναι μόνο παραμύθια της Χαλιμάς. Αποτελούν και μία από τις τεχνικές του Ψυχολογικού Πολέμου, που οι Αμερικάνοι ονομάζουν Band Wagon. Στα ελληνικά αποδίδεται με την έκφραση “Πάμε με αυτόν που νικάει”. Αξίζει να πούμε την ιστορία αυτής της τεχνικής της προπαγάνδας και στη συνέχεια να δούμε την εφαρμογή της:

Πάμε με αυτόν που νικάει.

To 1848 κάποιος δημοφιλής κλόουν ενός τσίρκου στις ΗΠΑ, ο Νταν Ράις, χρησιμοποίησε το στολισμένο όχημα του τσίρκου (band wagon)για την προσωπική του προεκλογική προβολή. Στόχος του ήταν με τα χρώματα και τις μουσικές του οχήματος να προσελκύσει ψηφοφόρους. Άλλοι υποψήφιοι βλέποντας την επιτυχία του προσπάθησαν να εξασφαλίσουν κι αυτοί μια θέση στο όχημα. Από τότε το πήδημα στο όχημα (jumpontheband wagon), συνδέθηκε με την προσπάθεια της επιτυχημένης επιλογής και σταδιακά εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες τεχνικές της προπαγάνδας. Σήμερα χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα ευρύτατα και αποτελεί την έκκληση να κάνει κάποιος αυτό που κάνουν οι πολλοί, να τους πείσει ότι το συμφέρον τους είναι να υποστηρίξουν αυτό που υποστηρίζει η πλειοψηφία, επειδή τελικά η πλειοψηφία θα είναι ο νικητής και ο νικητής είναι αυτός που θα ωφεληθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα μείνει “εκτός νυμφώνος”, δηλαδή στο περιθώριο. Είναι με άλλα λόγια η πρόταση “έλα με τους ισχυρούς, με τους νικητές, αυτό είναι το συμφέρον σου”.

Να πως εφαρμόζεται αυτή η τεχνική της προπαγάνδας στην περίπτωσή μας: Από τη μια μεριά βρίσκονται οι “κακοί” Αμερικάνοι και οι “ανόητοι” Γερμανοί. Από την άλλη οι “καλοί” οι Ρώσοι, που... προβλέπεται ότι στο τέλος να νικήσουν. Ο Ελληνικός λαός λοιπόν δεν έχει νόημα να αγωνίζεται, γιατί στο εσωτερικό της χώρας το “παιχνίδι είναι στημένο”. Καλύτερα να περιμένει την Αρκούδα, δηλαδή την καπιταλιστική Ρωσία να τον σώσει!...

Αρκούδες, δράκοι, και όλοι οι ναυαγοσώστες, όπως και αν ονομάζονται δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόκρυψη της μιας και μοναδικής αιτίας, στην οποία οφείλονται τα βάσανα των λαών, οι πόλεμοι για τη μοιρασιά της λείας στο Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, την Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Οι λαοί ακολουθώντας πότε τους μεν και πότε με τους δε, το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο κρατούν σκυμμένο το κεφάλι θα συνεχίσουν να υποφέρουν. Η ιστορία διδάσκει ότι αυτή είναι η μοίρα κάθε ραγιά.

Το κοινό χαρακτηριστικό Ρωσίας, Αμερικής, Ευρώπης, Κίνας και οποιασδήποτε σημερινής μεγάλης δύναμης, είναι το κοινωνικό τους σύστημα: Ο καπιταλισμός. Αυτή είναι η μήτρα, που δημιουργεί τον λυσσαλέο πόλεμο για την ιδιοποίηση και την αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου. Αυτή είναι η αλυσίδα, που κρατά δέσμιους τους λαούς που είναι οι παραγωγοί του παγκόσμιου πλούτου.

Οι λαοί δεν πρέπει να διαλέγουν ούτε τον εκάστοτε μελλοντικό νικητή για “σωτήρα”, ούτε το τύπο της αλυσίδας που τους κρατά δέσμιους. Δεν πρέπει να ελπίζουν στον “από μηχανής θεό” για την απελευθερωτή τους. Πρέπει να στοχεύουν με ακρίβεια την αιτία, που προκαλεί τα δεινά τους και όχι να αναλώνουν τις δυνάμεις τους τρέχοντας πότε πίσω από τον ένα και πότε πίσω από τον άλλο δήθεν σωτήρα. Να βάλουν στόχο τη ριζική κοινωνική απελευθέρωσή τους, τη συντριβή του καπιταλισμού.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση