2018provlimatismotext

       Η αστική προπαγάνδα διαθέτει στο οπλοστάσιό της πολλές Τεχνικές. Ανάλογα με την ομάδα των ανθρώπων που θέλει να επηρεάσει επιλέγει όποια την εξυπηρετεί καλύτερα.

Μερικές Τεχνικές χαρακτηρίζονται από έναν πρωτογονισμό, μια αγριότητα, απευθύνονται στα πιο καθυστερημένα, τμήματα του πληθυσμού και έχουν πολύ καταστροφικά αποτελέσματα. Παραθέτουμε μερικές:

Προβοκάτσια

Προβοκάτσια είναι μια πράξη που έχει σκοπό να προκαλέσει ηθική, πολιτική, στρατιωτική, ή άλλη βλάβη σε άτομα, ομάδες, λαϊκές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα. Μπορεί να προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα βλάβη ακόμη και σε ολόκληρα έθνη, κράτη ή οργανώσεις κρατών. Τα ΜΜΕ που βρίσκονται στα χέρια της άρχουσας τάξης προβάλλουν, σχολιάζουν και αξιοποιούν την προβοκάτσια δηλητηριάζοντας ψυχολογικά το λαό.

Οι προβοκάτσιες προβάλλουν αρκετές φορές ζωντανά, live, δηλαδή την ώρα που συμβαίνουν. Τα κανάλια έχουν έτοιμες, στημένες τηλεοπτικές κάμερες στο χώρο που πραγματοποιούνται!... . Προβάλλουν στημένες σκηνές συμπλοκών ανάμεσα σε προβοκάτορες και ΜΑΤ, οι οποίες στη συνέχεια αξιοποιούνται σε δελτία ειδήσεων, δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, παράθυρα συζητήσεων, ανάλογα με τους σκοπούς και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτές.

Συχνό είναι το φαινόμενο να χαλκεύονται προβοκατόρικες “ειδήσεις” και να διαδίδονται στόμα με στόμα ή να προβάλλονται από τα ΜΜΕ τις παραμονές των εκλογών. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι ψεύτικες δηλώσεις ή ανυπόστατες φήμες γιαεντολή που δήθεν έδωσε το ΚΚΕ στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες κάποιο άλλο κόμμα. Το φύλλο συκής της προβοκάτσιας, δηλαδή οι δικαιολογίες της χαλκευμένης είδησης είναι ότι μια τέτοια η εντολή δεν μπορεί να βγει επίσημα από το ΚΚΕ ή ότι αφορά περιοχές που ούτως ή άλλως το ΚΚΕ δεν βγάζει βουλευτή. Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν το χρόνο ούτε τη δυνατότητα να διασταυρώσουν την πληροφορία πέφτουν θύματα της προβοκάτσιας.

Επίθεση στον Αχυράνθρωπο

Με την Τεχνική αυτή αποδίδονται ψεύτικα χαρακτηριστικά στον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή στην ουσία δημιουργείται ένας ψεύτικος αντίπαλος, ο οποίος αποτελεί εύκολο στόχο για τον προπαγανδιστή. Για παράδειγμα το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται ως κόμμα λαθών, περιθωριακό, ανεδαφικό, κόμμα αιθεροβαμόνων, κόμμα “των άκρων”, με σωστές ιδέες που μπορούν να εφαρμοσθούν... μόνο στη Δευτέρα Παρουσία. Χαρακτηρίζεται σαν κόμμα μέσα στο οποίο τα μέλη και τα στελέχη του δεν μπορούν να έχουν άποψη και πρέπει να εκτελούν μόνο τις εντολές της ηγεσίας κλπ. Όλες αυτές οι ψεύτικες ιδιότητες που αποδίδονται δημιουργούν την εικόνα ενός τελείως διαφορετικού κόμματος από το πραγματικό (σαν τον αχυράνθρωπο σε σχέση με τον πραγματικό άνθρωπο). Το κατασκευασμένο αυτό κόμμα εύκολα κατατροπώνεται στη συνέχεια.

Η Τεχνική του “αχυράνθρωπου” όσο χοντροκομμένη κι αν φαίνεται χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Ο “αχυράνθρωπος” είναι τρυπωμένος μέσα στην προπαγανδιστική λογική, γίνεται δυσδιάκριτος, μεταλλάσσεται ώστε να περνά απαρατήρητος. Όσο πιο πολύ ταιριάζει στην καθημερινή σκέψη των ανθρώπων τόσο πιο αποτελεσματικός γίνεται. Γι αυτό είναι πολύ επικίνδυνος, ιδιαίτερα προεκλογικά .

Στοχοποίηση του εχθρού

Κι αυτή η Τεχνική του Ψυχολογικού Πολέμου είναι χοντροκομμένη και απευθύνεται κυρίως σε ανυποψίαστους ή κακά πληροφορημένους ανθρώπους. Ο αντίπαλος χαρακτηρίζεται ωμά και καθαρά σαν εχθρός. Καταγγέλλεται για εχθρικές αντιλήψεις και ενέργειες προς την κοινωνία και την πατρίδα. Η επιτυχία της εφαρμογής αυτής της Τεχνικής στηρίζεται στο ότι το μυαλό του κοινού ανθρώπου αποφεύγει να αντιμετωπίζει περίπλοκες καταστάσεις. Όταν δεν διαθέτει πλήρη ενημέρωση προτιμά να επιλέγει ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, το καλό και το κακό. Όσο λιγότερη ενημέρωση έχει, όσο πιο φοβισμένος είναι, τόσο πιο εύκολα πηγαίνει στις κάλπες με σκοπό να διαλέξει ανάμεσα στο “φίλο” και στον “εχθρό”. Ως εχθρός στοχοποιείται ο κομμουνισμός.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αυτή η Τεχνική του Ψυχολογικού Πολέμου εξακολουθεί να εξυπηρετεί την αντικομμουνιστική προπαγάνδα με τα ίδια, παλιά σκουριασμένα επιχειρήματα. Από τη μια μεριά παρατίθεται ο Ελληνισμός και από την άλλη ο Κομμουνισμός: Αμέτρητα είναι τα θρησκευτικά και πολιτικά έντυπα, τα κηρύγματα, οι κατηχήσεις του τύπου: “Ο κομμουνισμός μισεί τον ελληνισμό”, “Το κομμουνιστικό προλεταριάτο είναι ορκισμένος εχθρός του ελληνισμού”, “Κομμουνισμός, η μήτρα του Ναζισμού”, “ο Κομμουνισμός γέννησε και τον Φασισμό και τον Ναζισμό”. Κάτω από την επίδραση τέτοιων αντιλήψεων προσέρχεται κάθε φορά στις κάλπες ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, το οποίο όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να συζητήσει αλλά ούτε καν να ακούσει τις προτάσεις του ΚΚΕ. Το τμήμα αυτό των ψηφοφόρων χωρίς να προβληματίζεται πάνω στην ουσία της εκλογικής αναμέτρησης, μετατοπίζεται σαν έρμαιο από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο.

Εθνικισμός - Πατριωτισμός

Η λέξη εθνικισμός σήμερα χρησιμοποιείται από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία φθάνοντας στην ακραία μορφή του, το σωβινισμό. Συνδέεται και έντεχνα ταυτίζεται με τη λέξη πατριωτισμός, δηλαδή με την αγάπη, που έχει φυσιολογικά κάθε άνθρωπος για τον τόπο που γεννήθηκε και ζει.

Σε κάθε χώρα χαρακτηρίζονται σαν “εχθροί του έθνους” όσοι αμφισβητούν την εξουσία της αστικής τάξης. Οι λαϊκοί αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση καταστέλλονται βίαια. Η προπαγάνδα του εθνικισμού ήταν αυτή που τροφοδότησε τον περασμένο αιώνα τη φασιστική πολιτική και παρέσυρε εκατομμύρια ανθρώπους στον όλεθρο.

Στην Ελλάδα τα κόμματα πρώτης επιλογής για την αστική τάξη (Κόμμα Φιλελευθέρων, Λαϊκό Κόμμα, ΕΡΕ, ΝΔ) έχουν εδώ και ένα περίπου αιώνα χρησιμοποιήσει εθνικιστικά συνθήματα και πολιτικές ενώ τα τελευταία χρόνια η Χρυσή Αυγή είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της μορφής προπαγάνδας. Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν κάνει κάποιος αναζήτηση στο διαδίκτυο με λέξεις κλειδιά “εθνικισμός” και “πατριωτισμός” θα συνδεθεί τις περισσότερες φορές με ιστοσελίδες φασιστικού περιεχομένου.

Ρατσισμός

Ο ρατσισμός, είναι η αντίληψη πως οι άνθρωποι χωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, ανάλογα με την καταγωγή, το φύλο, τις πνευματικές και άλλες ικανότητες. Θεωρητικά καταδικάζεται από όλα σχεδόν τα κόμματα και τις κοινωνικές δυνάμεις Οι ρατσιστικές μάλιστα εκδηλώσεις τιμωρούνται όχι μόνο από τις εθνικές νομοθεσίες αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Παρόλα αυτά ο ρατσισμός συνεχίζει να τροφοδοτείται, να υπάρχει και αναζωπυρώνεται κάθε φορά που τον έχει ανάγκη η άρχουσα τάξη. Αυτό συμβαίνει διότι ο ρατσιστικός διαχωρισμός των ανθρώπων έχει τις ρίζες του στην ταξική εκμετάλλευση.

Η αστική προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο αναφέρεται σε ιστορικές, θρησκευτικές, κοινωνικές διαφορές και τροφοδοτεί τις ρατσιστικές απόψεις, που έχουν στόχο να έρχονται σε αντιπαράθεση διάφορες ομάδες του λαού μεταξύ τους και με τους μετανάστες ώστε να μένει στο απυρόβλητο η αστική τάξη. Το ρατσισμό αναπαράγουν και τροφοδοτούν οι διάφορες νεοναζιστικές και φασιστικές εγκληματικές ομάδες, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας στο λαό αναπαράγοντας τις ιδέες περί εθνικής ανωτερότητας λόγω καταγωγής από τους αρχαίους Έλληνες. Στο διαδίκτυο διακινούνται διαρκώς μέσω αλληλογραφίας άρθρα με ρατσιστικό περιεχόμενο με προπέτασμα την ανωτερότητα των αρχαίων Ελλήνων.

Δαιμονοποίηση του αντιπάλου

Έχει τις ρίζες της στη στρατιωτική προπαγάνδα σε καιρό πολέμου. Ο εχθρός δαιμονοποιείται, δηλαδή χαρακτηρίζεται σαν απάνθρωπος, ανήθικος, βάρβαρος, σκοτεινός, διαβολικός, έχει δηλαδή όλες τις ιδιότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικά αισθήματα. Οι ιδιότητες αυτές δεν αποδίδονται μόνο στον αντίπαλο στρατό ή στην ηγεσία του, αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας, που εμπλέκεται στον πόλεμο, σε ολόκληρα κράτη, έθνη, κοινωνικά συστήματα και ιδεολογίες.

Επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ανάμικτο αίσθημα για τον εχθρό που θα συνδυάζει το φόβο και το μίσος. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αρκετά για να μετατρέψουν τον άνθρωπο με τα καλύτερα αισθήματα σε κυνηγό κεφαλών. Με τη δαιμονοποίηση του εχθρού αφαιρείς τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του αντιπάλου και είσαι έτοιμος για οποιουδήποτε είδους επίθεση εναντίον του. Από την αρχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου η δαιμονοποίηση του αντιπάλου άρχισε να χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα. Για τη ναζιστική θηριωδία, τα εγκλήματα πολέμου, τα κρεματόρια, τις μαζικές δολοφονίες σημαντικό ρόλο έπαιξε η δαιμονοποίηση του εχθρού.

Για να εξασφαλισθεί από το λαό η αποδοχή των εγκλημάτων σε βάρος των κομμουνιστών, των διώξεων, των βασανιστηρίων, των εξοριών, των εκτελέσεών τους, δαιμονοποιήθηκε τόσο η ιδεολογία όσο και η δράση τους. Σε όλα τα αστικά ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά αναλύσεις και ιστορικές αναδρομές, επεξεργασμένες φωτογραφίες, κινηματογραφικά έργα, βιντεοταινίες, “σποτάκια” ακόμα και “αθώα” ντοκιμαντέρ είναι ποτισμένα με αντικομμουνιστικό μίσος. Το δηλητήριο αυτό αποθηκεύεται σταλιά-σταλιά στα μυαλά και στις ψυχές των ανθρώπων, τα αδρανοποιεί και τα μεταμορφώνει σε μεσαιωνικά όντα, που ζημιώνουν πρώτα απ' όλα τα ίδια τα συμφέροντά τους.

Αντικομμουνισμός

Η ιστορία έχει αποδείξει πως ο κομμουνισμός είναι στην πράξη εξαιρετικά ελκυστικός στους λαούς. Οι κομμουνιστές θεωρούνται άνθρωποι με ιδιαίτερες ηθικές αξίες άνθρωποι με υψηλότερο επίπεδο ηθικής, πνευματικής καλλιέργειας, αγωνιστικότητας και πατριωτισμού. Γι αυτό το λόγο οι στρατιές των ψυχολόγων, των επαγγελματιών απολογητών του αστικού συστήματος, των μαέστρων του πολιτικού μάρκετινγκ και των μηχανισμών των κέντρων Ψυχολογικού Πολέμου έχουν επιδοθεί σε μία ανελέητη εκστρατεία κατασυκοφάντησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της κομμουνιστικής δράσης. Στο βάθος της κρύβονται όλες οι άλλες Τεχνικές του Ψυχολογικού Πολέμου.

Ο επιθετικός αντικομμουνισμός μέσα από βιβλία, εκπομπές, ιστορικά ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικά έργα, θρησκευτικά έντυπα και κηρύγματα και σελίδες στο ίντερνετ, συνεχίζει στον 21ο αιώνα την πιο άθλια προπαγάνδα, με απίστευτα αντικομμουνιστικά κατασκευάσματα και μυθεύματα, όπως “ο κομμουνισμός είναι ένας φασισμός”, “ο Καρλ Μαρξ ήταν πρόεδρος της Μασονικής νεολαίας στη Γερμανία”, “εκατομμύρια νεκροί από σφαγές και γενοκτονίες των κομμουνιστών στη Ρωσία, την Καμπότζη, την Πράγα και αλλού” κ.α. Η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό σε όσες χώρες δεν κατάφερε να εφαρμοσθεί σαν επίσημη κρατική πολιτική προπαγανδίζεται συστηματικά μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή να τεθεί από μια αντιδραστική κυβέρνηση το κομμουνιστικό κόμμα εκτός νόμου.

Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα σε όλες τις χώρες, επιθετική ή συγκαλυμμένη στοχεύει τόσο στη νόηση όσο και στο ασυνείδητο και δηλητηριάζει όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού. Στην επιθετική μορφή του μορφή τρομοκρατεί τις συνειδήσεις και τις προδιαθέτει αρνητικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποδοχής της αλήθειας. Αυτή η μορφή στοχοποιεί κυρίως τα πιο καθυστερημένα τμήματα του λαού, που δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και πείρα λαϊκών αγώνων. Είναι μια πρωτόγονη Μεσαιωνικού τύπου Τεχνική του Ψυχολογικού Πολέμου και παρουσιάζει έξαρση στον 21ο αιώνα σε χώρες όπως οι Βαλτικές η Ουκρανία και πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η θρησκευτική αντικομμουνιστική προπαγάνδα διαμορφώνει με μυθεύματα και φοβίες ένα υπόστρωμα κατάλληλο να αξιοποιήσει το δίλημμα “με τον θεό ή με τον μαμμωνά (τον κομμουνισμό); Η πολιτική δηλαδή επιλογή “καπιταλισμός ή κομμουνισμός” μετατρέπεται σε θρησκευτική: “πιστεύεις στο θεό (και κερδίζεις τον παράδεισο) ή είσαι αντίπαλος του θεού (και θα τιμωρείσαι αιώνια στην κόλαση). Στις εκλογές τα θύματα αυτού του αντικομμουνισμού, συνειδητά ή ασυνείδητα αντί να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στον παράδεισο.

---------------------------------------------

Εκτενέστερη πληροφόρηση για τις παραπάνω τεχνικές:

Προβοκάτσια

Επίθεση στον Αχυράνθρωπο

Στοχοποίηση του εχθρού

Εθνικισμός - Πατριωτισμός

Ρατσισμός

Δαιμονοποίηση του αντιπάλου

Αντικομμουνισμός

 

Comments are now closed for this entry