2018provlimatismotext

Δε χρειάζονται και πολλά πράγματα για να φτιαχτεί μια καλή συνταγή ύπνου για όλο το 24ωρο. Τα υλικά είναι μερικές ωραίες λέξεις, λίγες αμπελοφιλοσοφίες και μια κακοποίηση ενός αρχαίου φιλόσοφου.

Το μαγείρεμα, δηλαδή την προώθηση μέσω internet το αναλαμβάνουν κάποιες παραθρησκευτικές και πολύ “πατριωτικές” ομάδες, φτάνει στα χέρια κάποιων “καλών κ΄ αγαθών” πολύπαθων κι αυτοί με τη σειρά τους σπεύδουν να το προωθήσουν σε όσους αγαπούν. Με τον τρόπο αυτό αναμεταδίδεται ηλεκτρονικά η υπνηλία, που έχει στόχο να ενοχοποιήσει τους πάντες και τα πάντα, εκτός από τον πραγματικό ένοχο της σημερινής δυστυχίας.

Θα αρκεστούμε να σχολιάσουμε μία-μία τις 9 προτάσεις του συνταγολογίου για την έξοδό μας από την κρίση:

 

Το συνταγολόγιο

Παρενέργειες, Προβληματισμοί και Οδηγίες χρήσης

1. Ηθική ως βασική αρχή.

Η ηθική σε ένα εκμεταλλευτικό κοινωνικό σύστημα είναι ανήθικη. Το κυνήγι του κέρδους, η δημιουργία κεφαλαίου από την ιδιοποίηση ξένης εργασίας είναι η αρχή της ανηθικότητας. Για ποια ηθική λοιπόν μιλάμε; Την ηθική του καπιταλιστικού κέρδους; Ή την ηθική της ελεημοσύνης μετά τη ληστεία; 

2. Ακεραιότητα.

Οι άνεργοι δε βρίσκουν δουλειά επειδή δεν είναι ακέραιοι; Αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα πάσχουν από έλλειψη ακεραιότητας; 

3. Υπευθυνότητα.

Να εκτελούμε υπεύθυνα τις κυβερνητικές εντολές, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή να λειτουργούμε υπεύθυνα με ταξικά κριτήρια;

4. Σεβασμός προς τους νόμους και

τους κανόνες.

 

Η μεγαλύτερη ληστεία δεν είναι αυτή που γίνεται παράνομα αλλά αυτή που γίνεται με βάση το νόμο. Η ληστεία σε μια Τράπεζα είναι ασήμαντο γεγονός μπροστά την καθημερινή ληστεία του λαού από την Τράπεζα.

5. Σεβασμός των δικαιωμάτων των

συμπολιτών τους.

Δηλαδή ο εργαζόμενος να σεβαστεί το δικαίωμα του συμπολίτη-εργοδότη του να τον πληρώνει όποτε και όσο θέλει;

6. Αγάπη για την εργασία.

Ο άνθρωπος με την εργασία του ξεχώρισε από το ζώον. Με την εργασία του έφτιαξε τον ίδιο τον εαυτό του. Με την εργασία του άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τον κόσμο. Άλλο πράγμα όμως να αγαπά ο άνθρωπος την εργασία και άλλο να δέχεται να γίνει ο ίδιος εμπόρευμα στην αγορά του καπιταλισμού επειδή αγαπά την εργασία.

7. Αγώνας για αποταμίευση και

επένδυση.

Ποιον αφορά αυτό; Τι να αποταμιεύσει ο άνεργος, ο άστεγος, ο πεινασμένος; Ο εργαζόμενος ακόμη κι αν μπορεί να αφήσει στην άκρη μια δεκάρα, αυτό το κάνει για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες και απρόβλεπτα. Οι επενδύσεις δεν γίνονται από αποταμιεύσεις. Επενδύσεις είναι η χρησιμοποίηση του τμήματος της απλήρωτης εργασίας, που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες.

8. Βούληση για πολύ μεγάλη

δράση.

Δεν λείπει από το λαό η βούληση για δράση. Λείπει η βούληση για δράση προς την κατεύθυνση της επελευθέρωσής του. Όσο ο λαός δρα για να εξασφαλίσει τα ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι του αφέντη, η δράση του θα τον οδηγεί στην απογοήτευση και τελικά στην αδράνεια.

9. Ακρίβεια.

Εδώ συμφωνούμε απόλυτα. Ο λαός πρέπει να δρα με ακρίβεια υπερασπίζοντας τα δικά του συμφέροντα, τα δικά του δικαιώματα και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Μπέρτολ Μπρεχτ έλεγε:

Σε κάθε ιδέα, πρέπει να ψάξει κανείς από πού έρχεται και πού πάει. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι καλή ή όχι.

Αν δε μάθουμε να βρίσκουμε τι κρύβεται πίσω από τις ωραίες λέξεις και τα ευχολόγια, οι συνταγές αυτού του είδους θα μας αποκοιμίζουν με ανοιχτά μάτια. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μπέρτολ Μπρεχτ έλεγε:

Σε κάθε ιδέα, πρέπει να ψάξει κανείς από πού έρχεται και πού πάει. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι καλή ή όχι.

Αν δε μάθουμε να βρίσκουμε τι κρύβεται πίσω από ωραίες λέξεις και ευχολόγια, οι συνταγές αυτού του είδους θα μας αποκοιμίζουν με ανοιχτά μάτια. 

 

 

Comments are now closed for this entry