2018provlimatismotext

 “Πρέπει να διαλέγουμε το σωστό timing”, λένε οι Αμερικάνοι. Δεν έχουν άδικο. Το ίδιο έλεγαν με άλλο τρόπο και οι μανάδες μας: “Όλα στην ώρα τους”. Το ίδιο λέει η ηγεσία μιας επανάστασης λίγο πριν ξεσπάσει: “Εξέγερση τώρα!... Αύριο θα είναι αργά”.

Το σωστό timing, εκτός από έκφραση του συρμού έχει γίνει βάση για μια σειρά από αντιλαϊκά ιδεολογήματα, που έχουν στόχο να προκαλέσουν σύγχυση, να προβάλουν αναστολές, να αποστρατεύσουν όσους έχουν αγωνιστική διάθεση και να δημιουργήσουν σύγχρονους ραγιάδες.

Αναφέρουμε μερικά από τα ιδεολογήματα που κυκλοφορούν

  • Πέρασε πια ο καιρός των κοινωνικών επαναστάσεων. Η σοσιαλιστική επανάσταση απέτυχε, υπάρχουν πολυεπίπεδες ευθύνες αλλά έχει χαθεί πια το timing.”

  • Οι σοβιετικοί είχαν την εξουσία στα χέρια τους και την παρέδωσαν αμαχητί στον ιμπεριαλισμό. Χαντακώθηκαν οι ίδιοι και χαντάκωσαν και τους άλλους λαούς. Το timing για το σοσιαλισμό πέρασε

  • Οι σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ρήξη με τον ιμπεριαλισμό. Δε είμαστε στο κατάλληλο timing. Ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι αρνητικός. Καλύτερα να περιμένουμε.”

Η ιστορία διδάσκει

Λογικά ακούγονται όλα τα παραπάνω. Γι αυτό και περνάνε εύκολα στη συνείδηση των απλών ανθρώπων. Γι αυτό και μεταδίδονται εύκολα από στόμα σε στόμα ή μέσα από την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Γι αυτό και αξιοποιούνται από τους πολιτικούς εκφραστές της αστικής τάξης. Κατά βάθος πρόκειται για ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές φλυαρίες.

Οι Έλληνες έχουν έχουν κάθε λόγο να απορρίπτουν αυτά τα ιδεολογήματα διότι έχουν τη δική τους ιστορική εμπειρία:

Την επανάσταση του '21 την ξεκίνησε μια χούφτα ανθρώπων, που είχε απέναντί της την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ιερά Συμμαχία, τους προύχοντες, τους Κοτζαμπάσηδες, την πλειοψηφία του κλήρου καθώς και τους ραγιάδες που πρέσβευαν το “σφάξε με αγά μου να αγιάσω”.

Την οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την ξεκίνησαν 3 μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχαν δραπετεύσει από τα ξερονήσια. Κατάφεραν μέσα σε μία τριετία να οργανώσουν το αντάρτικο και να απελευθερώσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας από το σιδερόφραχτο Γερμανικό στρατό, που στην Ευρώπη θεωρούνταν ανίκητος.

Αλήθειες και ψέμματα

Η παγκόσμια πείρα δείχνει πως οι λαϊκές εξεγέρσεις δεν έχουν όλες αίσιο τέλος. Πρόσφατο παράδειγμα οι πρόσφατες εξεγέρσεις στις Αραβικές χώρες. Οι δυνάμεις της αντίδρασης κατάφεραν να μετατρέψουν τις κοινωνικές αντιθέσεις σε θρησκευτικές αντιπαραθέσεις μέσα στο λαό. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έπαιξαν το ρόλο του ειρηνοποιού και του υπερασπιστή της αστικής δημοκρατίας. Οι λαοί όμως των αραβικών χωρών πλήρωσαν το τίμημα της κοινωνικής τους καθυστέρησης και της αδυναμίας τους να αντιπαραθέσουν ένα ισχυρό ταξικό μέτωπο.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την οργάνωση όσο και το αποτέλεσμα των λαϊκών εξεγέρσεων είναι αρκετοί. Δεν είναι ψέμματα ότι σήμερα ο ιμπεριαλισμός έχει την ικανότητα να επεμβαίνει απροκάλυπτα σε όλο τον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι τα μέσα καταστροφής που διαθέτει είναι τρομαχτικά. Είναι αλήθεια ότι οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του έχουν τη δύναμη να αποπροσανατολίζουν και να αποβλακώνουν.

Είναι όμως ψέμα ότι γι αυτούς του λόγους οι λαοί είναι καταδικασμένοι στην υποταγή. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο παρά τη συνεχή αιμορραγία τους, παρά την καθυστέρησή τους διδάσκονται και προχωρούν μέσα από τα λάθη και αδυναμίες τους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ανάπτυξης και ισχύει αδιάλειπτα από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα σε όλους τους τομείς της γνώσης και την κοινωνικής ανάπτυξης. Το “καινούργιο” δεν ήρθε ποτέ ουρανοκατέβατο. Με τεράστιες προσπάθειες, αγώνες και θυσίες έφτασε η ανθρωπότητα στο σημερινό σημείο ανάπτυξης. Το μοναδικό αυτό δρόμο ακολουθεί και ο αγώνας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σ΄ αυτή την πορεία ο ιμπεριαλισμός αναπτύσσεται, αντιστέκεται αλλά και στενεύει από μόνος του τα όριά του: Ο παγκόσμιος πλούτος μέσα από πολέμους και απίστευτες καταστροφές συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Όσο περισσότερο αποκτηνώνεται ο ιμπεριαλισμός τόσο και πιο ανυπόφορος και μισητός γίνεται από τους λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Προετοιμάζοντας τις υλικές προϋποθέσεις για την αντικατάστασή του οργανώνει ταυτόχρονα και τις δυνάμεις που θα τον ανατρέψουν

Το σωστό timing για την κοινωνική αλλαγή

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, τα ίδια τα προπαγανδιστικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός σε παγκόσμια κλίμακα για παραπληροφόρηση και ιδεολογικό αποπροσανατολισμό κοινωνικοποιούν τη γνώση και την παγκόσμια εμπειρία. Η ανθρωπότητα δέχεται μια χωρίς προηγούμενο, ανελέητη ιδεολογική επίθεση. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν είχε όσο σήμερα και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη γνώση για την αντιμετώπιση της επίθεσης, που δέχεται, να αποκτήσει την ταξική δύναμη και οργάνωση που απαιτούν οι καιροί. Να καταπολεμήσει τις αταξικές αυταπάτες και τις αναμονές για timing της Δευτέρας Παρουσίας.

Οι κοινωνικές αλλαγές δεν ήταν ποτέ ανοιξιάτικος περίπατος. Το exact timingγια την πραγματοποίησή τους δεν είναι δυνατό να προκαθοριστεί. Εκείνο όμως που είναι απαραίτητο για την κοινωνική αλλαγή, είναι η απόρριψη κάθε μοιρολατρίας, η όσο γίνεται πιο βαθιά μελέτη της πείρας των λαϊκών αγώνων, η σφυρηλάτηση της ταξικής συνείδησης και η οργανωμένος αγώνας. Το exact timingγια αυτό το σκοπό είναι τώρα, ώστε ο λαός να είναι προετοιμασμένος την ώρα της κοινωνικής αλλαγής.

Comments are now closed for this entry