2018provlimatismotext

Το Ψέμα είναι μία από τις Τεχνικές του Ψυχολογικού Πολέμου (βλπ. http://www.dioti.gr/index.php/2014-09-16-18-38-46/220-2014-11-06-11-29-72 )

Αναγνώστης μας έστειλε το εξής σχόλιο: “Τα παραδείγματα είναι όντως πετυχημένα αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι μονομερή (μισή αλήθεια?).Οι σοβιετικοί ηγέτες ή οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν πει κανένα ψέμα στο λαό?”.

Η ερώτηση αυτή είναι λογική. Αν όμως δεν την φωτίσουμε από όλες τις πλευρές κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε αφορισμούς και επιπόλαιες περιπλανήσεις. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το “γενικό” και σταδιακά να καταλήξουμε στο “ειδικό”.

Το Ψέμα γενικά

Δεν πρέπει μάλλον να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πει στην καθημερινή ζωή του κάποιο, έστω και μικρό ψέμα ή κάποια μισή αλήθεια. Κάποιο αθώο ή κάποιο ψέμα, με οδυνηρές συνέπειες. Εμείς δεν αναφερθήκαμε σε αυτού του είδους το ψέματα. Αυτά μπορεί να τα βρει κανείς τόσο στο καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα όσο και στο σοσιαλιστικό.

Σε κάθε περίπτωση εκφράζουν την αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του ή, -πράγμα που κάνει το ίδιο- την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του μέσα στα πλαίσια που του καθόρισε το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο ζει. Το ψέμα στην πρωτόγονη εποχή είχε διαφορετικές ρίζες από τη σημερινή, διαφορετικές αιτίες ανάπτυξης, διαφορετικές συνέπειες, διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Η αδυναμία / ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων είναι μια μεταβλητή, μια εξελισσόμενη κατηγορία (έννοια), που σχετίζεται με το επίπεδο ανάπτυξης του κοινωνικού συστήματος. Δεν είναι σταθερή, δεν είναι προσαρμοσμένη σε κάποιες “αιώνιες αρχές”. Στην εποχή του ώριμου κομμουνισμού θα δημιουργηθεί μια διαφορετική κοινωνική και ατομική συνείδηση, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής, ένα διαφορετικό πνευματικό επίπεδο. Η επίλυση των προβλημάτων θα έχει μετατοπισθεί από το προσωπικό επίπεδο στο κοινωνικό και η ανάγκη του ανθρώπου να καταφύγει στο ψέμα για να λύσει κάποια προβλήματά του συνεχώς θα συρρικνώνεται.

Το ψέμα στον Ψυχολογικό Πόλεμο

Το ψέμα λοιπόν είναι μια μεταβλητή και όχι μια σταθερά. Στο 2ο κεφάλαιο του Αόρατου Πολέμου εξετάσαμε αναλυτικά τη διάδοση ιδεών από την πρωτόγονη εποχή μέχρι τις μέρες μας. Είδαμε τη διάδοση ιδεών σαν εξελισσόμενο μέσο επίλυσης των προβλημάτων της ανθρωπότητας. Για την προσέγγιση της επιστημονικής αλήθειας, που αφορά τόσο τη φύση όσο και την κοινωνία, ανακαλύφθηκε, αξιοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα το εργαλείο του Διαλεκτικού Υλισμού. Τα προβλήματα εξετάζονται μέσα στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο κατά την εξέλιξή τους και όχι μεταφυσικά, στατικά.

Η αστική τάξη, σαν άρχουσα τάξη, ήταν φυσικό να αρνηθεί να αποδεχθεί αυτό το νέο εργαλείο, που στην πραγματικότητα ήταν το εργαλείο για την αποκάλυψη του εκμεταλλευτικού χαρακτήρα της. Για λόγους λοιπόν αυτοάμυνας, αυτοσυντήρησης, διαιώνισης της εξουσίας της προχώρησε στον Ψυχολογικό Πόλεμο, σ΄ αυτόν που ονομάσαμε Αόρατο Πόλεμο. Το Ψέμα είναι ένα από τα εργαλεία, ένα όπλο, μία από τις Τεχνικές του Ψυχολογικού Πολέμου.

Το ψέμα σαν τεχνική του Ψυχολογικού Πολέμου αξιοποιείται από την αστική τάξη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Ο Ψυχολογικός Πόλεμος απευθύνεται στο υποσυνείδητο, στα ένστικτα, στηρίζεται στον επηρεασμό του ανθρώπου μέσα από προκατασκευασμένα κίνητρα, προσπαθεί να επηρεάσει τα συναισθήματά του, ώστε να μην περάσουν οι ιδέεςαπό τη λογική. Αντίθετα, η εργατική τάξη, έχοντας σαν κοσμοθεωρία και εργαλείο της το Διαλεκτικό Υλισμό, που συνδέει την εξέλιξη της φύσης με την εξελικτική διαδικασία της κοινωνίας και δεν μπορεί παρά να απευθύνεται αποκλειστικά στη λογική.

Ο Διαλεκτικός Υλισμός δεν είναι μια θεωρία, που έπεσε από τον ουρανό. Είναι μια ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε όταν είχαν ωριμάσει οι υλικές και πνευματικές συνθήκες για την εμφάνισή της. Γι αυτό και βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα του Ψυχολογικού Πολέμου.

Μήπως η ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης οφειλόταν σε ψέμματα;

Η Σοβιετική Ένωση ιδρύθηκε και οικοδομήθηκε στη βάση της επιστημονικής θεωρίας του Διαλεκτικού Υλισμού. Στηρίζεται δηλαδή σε όλη τη μέχρι σήμερα επιστημονική γνώση και γι αυτό απευθύνεται άμεσα και αποκλειστικά στη λογική και όχι στο υποσυνείδητο.

Το γιγαντιαίο πισωγύρισμα της ανθρωπότητας με την παλινόρθωση του καπιταλισμού δεν οφείλεται σε ψέματα αλλά σε αδυναμίες και λαθεμένες επιλογές. Η μεταπολεμική αντίληψη ότι μέσα στη σοσιαλιστική οικονομία μπορεί να συνυπάρξει η οικονομία της αγοράς, δηλαδή η μικρή εμπορευματική οικονομία αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι οικονομικές αιτίες της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος,οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτούργησαν, οι επιπτώσεις που είχε η αντίληψη ότι ήταν δυνατό το πέρασμα στο σοσιαλισμό μόνο μέσα από κοινοβουλευτικές αλλαγές, η πίεση που δεχόταν από τις οπορτουνιστικές αντιλήψεις μεγάλων κομμουνιστικών κομμάτων στις καπιταλιστικές χώρες, ο εφησυχασμός ότι η νίκη του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση ήταν ανεπίστρεπτη, ότι αρκούσαν τα εκπληκτικά άλματα στη σοβιετική οικονομία και τις επιστήμες για την εδραίωση του σοσιαλισμού, όλα αυτά αποτελούν σήμερα αντικείμενα προβληματισμού και αξιολόγησης τόσο στις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης όσο και σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη αυτή απαιτεί πολύπλευρη θεώρηση, επιστημονικότητα, ωριμότητα, εμπειρία, θάρρος μέσα σε αντίξοες καπιταλιστικές συνθήκες. Τα πορίσματα αυτών των μελετών βλέπουν το ένα μετά το άλλο το φως της δημοσιότητας και γίνονται αφετηρία για ακόμη εκτενέστερες μελέτες.

Η συνεχής προσπάθεια για την αποκάλυψη της αλήθειας δεν αποτελεί “ηθικό” καθήκον μερικών ερευνητών, αλλά κοινωνική αναγκαιότητα για την απαλλαγή των λαών από το καπιταλιστικό σύστημα, που σάπισε. Στην ιστορική αναγκαιότητα δε χωράει κανένα ψέμα.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση