“Ο Θεός ειδοποίησε τον Λωτ ότι θα καταστρέψει τις πόλεις αυτές κι αυτός Τον παρακάλεσε να τους λυπηθεί. Τότε ο Θεός του είπε να βρει 7 ανθρώπους τίμιους και θα τους συγχωρέσει όλους. Ο Λωτ έψαξε αλλά όσο κι αν προσπάθησε δεν βρήκε κανέναν. (...) Πυρ και θειάφι έπεσε από τον ουρανό.

Το πυρ κατέκαυσε τα πάντα και με το θειάφι σκεπάστηκε η βρωμιά. Ήρθε μετά ο Ιορδάνης ποταμός και σκέπασε με νερό όλη την περιοχή, που έγινε μια μεγάλη λίμνη, χωρίς ζωή όμως, γι’ αυτό ονομάστηκε Νεκρά Θάλασσα...

Πρόκειται για μια παρουσίαση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Το πρώτο της μισό αφορά στο Θεό, που θεωρώντας αμαρτωλούς όλους τους κατοίκους στα Σόδομα και τα Γόμορρα, άντρες, γυναίκες, νέους, γέρους, παιδιά, νεογέννητα ρίχνει φωτιά και τους καίει. Το κομμάτι αυτό δεν θα το σχολιάσουμε.

Το δεύτερο μισό μιλάει για το σήμερα και μας πληροφορεί ότι: “Το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Συρία απορροφούν από τον Ιορδάνη ποταμό ετησίως, εκατομμύρια κυβικά λίτρα, τόσο για πόσιμο νερό όσο και για γεωργικές καλλιέργειες...Το Ισραήλ και η Ιορδανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας με την κατασκευή καναλιού, μήκους 160 χιλιομέτρων, στο χαμηλότερο σημείο στον πλανήτη”.

Η παρουσίαση ακόμη καταγγέλλει πως: “Επιστήμονες προειδοποιούν πως η αρμυρή λίμνη της ιουδαϊκής ερήμου Αραβά πιθανότατα θα έχει εξατμιστεί εντελώς μέχρι το 2050.” Και καταγγέλλει με αγωνία: “Ακούστε την κραυγή μιας θάλασσας που πεθαίνει…”.

Η Νεκρή Θάλασσα που πεθαίνει δεν είναι η μόνη.

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος τέτοιου είδους “θανάτων”:

  • Μεγάλες δασικές εκτάσεις όπως ο Αμαζόνιος πεθαίνουν επειδή τα μονοπώλια καταστρέφουν τα δάση. Μαζί τους πεθαίνει η ζωή γύρω τους.

  • Οι πάγοι λιώνουν εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πεθαίνει η θαλάσσια ζωή και απειλούνται τεράστιες φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη.

  • Η τρύπα του όζοντος η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα βιομηχανικά απόβλητα, οι χημικές ουσίες, τα ακατάλληλα διατροφικά κατασκευάσματα, τα πυρηνικά απόβλητα προκαλούν καρκίνο. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν.

  • Από την έλλειψη καθαρού νερού πεθαίνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά.

Ο κατάλογος δεν έχει τέλος... Επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις καθημερινά καταγγέλλουν “θανάτους”. Το ζητούμενο είναι τι φταίει και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αναστραφεί αυτή η “νεκρική” πορεία.

Λέτε ο Θεός να ξαναθύμωσε και να μας τιμωρεί;

Η παρουσίαση λέει πως “Πυρ και θειάφι έπεσε από τον ουρανό” . Οι “αμαρτίες” σήμερα είναι περισσότερες και μεγαλύτερες από την εποχή του Λωτ. Να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα δια της προσευχής και της νηστείας, μήπως ξεθυμώσει ο Θεός και αρχίσει ο Ιορδάνης να φουσκώνει τα νερά του, μήπως και αρχίσουν να ξαναδημιουργούνται παγόβουνα;

Εμείς οι κοινοί θνητοί οφείλουμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να θυμηθούμε πως ο άνθρωπος από τα λάθη του μαθαίνει. Ο πρωτόγονος άνθρωπος πρώτα έκαψε τα δάχτυλά του στη φωτιά και ύστερα έμαθε να τη χρησιμοποιεί. Πρώτα αυγάτισε την παραγωγή του με την ιδιοποίηση ξένης ανθρώπινης εργασίας και μετά κατάλαβε ότι η εκμετάλλευση είναι έγκλημα που πρέπει να καταργηθεί. Η γνώση έπεται της άγνοιας. Από τη στιγμή όμως που αποκτάται μπορεί να αξιοποιηθεί για να λύσει ο άνθρωπος τα προβλήματά του.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

Σε ότι αφορά τη Νεκρή Θάλασσα οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο επόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα είναι για το πετρέλαιο αλλά για το νερό. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Ιορδάνη ποταμό αλλά και άλλους ποταμούς, όπως τον Ευφράτη και τον Τίγρη. Τα συμφέροντα των πολυεθνικών δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση ενός διεθνούς καταμερισμού εργασίας, δηλαδή ενός διεθνούς σχεδιασμού εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της παραγωγής. Στη “μοιρασιά” ισχύει το δίκιο του ισχυροτέρου και η παραγωγή σε κοινωνικό επίπεδο είναι άναρχη. Κινητήρια δύναμη είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος είναι εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται. Αυτός καθ΄ αυτός ο άνθρωπος δεν έχει αξία. Αξία έχει μόνο η εργατική του δύναμη, που το κεφάλαιο προσπαθεί να αποκτήσει στη φθηνότερη δυνατή τιμή.

Πίσω από την καταστροφή των φυσικών πόρων κρύβεται η πολιτική που ευνοεί με κάθε μέσο και πάση θυσία τα κέρδη των μονοπωλίων. Τα μονοπώλια κρύβονται πίσω από κυβερνητικές αποφάσεις, που ευνοούν τις καταστροφές. Αφού κερδίσουν καταστρέφοντας κερδίζουν και από τις επιχειρήσεις αποκατάστασης των καταστροφών.

Πίσω από τη μόλυνση των υδάτων δεν κρύβεται η άγνοια. Η επιστήμη έχει ενοχοποιήσει το Κεφάλαιο. Η κυβερνητική εξουσία του Κεφαλαίου εξασφαλίζει όχι μόνο τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία αλλά και τη χρηματοδότηση, την ενθάρρυνση νέων εγκλημάτων. Τα δάση που καίγονται, παραδίδονται στο κεφάλαιο για τουριστική αξιοποίηση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει για τις παραλίες και άλλα “φιλέτα”.

Πίσω από τη ρύπανση ατμόσφαιρας βρίσκονται συγκεκριμένα μονοπώλια με επικεφαλής τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο προγραμματισμός της παραγωγής για καθαρό περιβάλλον, για εξασφάλιση χώρων κατοικίας- εργασίας- μόρφωσης- ξεκούρασης είναι “ψιλά γράμματα”.

Πίσω από τις νεκρές θάλασσες, τα νεκρά δάση, τους νεκρούς βιότοπους, κρύβεται το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, που θα υπάρχει όσο υπάρχει κέρδος από την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και θα καταστρέφει όσι υπάρχει κέρδος από την καταστροφή

Στο διαδίκτυο ένα κλικ μακρυά από τις κραυγές διαμαρτυρίας βρίσκονται ελκυστικές διαφημίσεις, γαργαλιστικά σκάνδαλα, πορνογραφικό υλικό, συνταγές μαγειρικής και άλλα θέματα, που όλα μαζί μπερδεύουν, συσκοτίζουν, αποπροσανατολίζουν το μυαλό και τοποθετούν τη διαμαρτυρία στα αζήτητα.

Πόσο βοηθούν οι διεθνείς οικολογικές οργανώσεις;

Η λύση δεν θα έρθει ούτε από ψηλά, ούτε με μερικά κλικ στον υπολογιστή, ούτε με συλλογές υπογραφών και δημοψηφίσματα, ούτε με άσφαιρες διαμαρτυρίες και ατέλειωτες συζητήσεις. Οι καταγγελίες από επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις είναι χρήσιμες αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να αναστρέψουν την κατάσταση. Το οικολογικό πρόβλημα είναι μέρος του κοινωνικού προβλήματος και είναι αδύνατο να λυθεί ριζικά και τελεσίδικα ξεκομμένο από το γενικό κοινωνικό πρόβλημα.

Η ενημέρωση με παρουσιάσεις στο ίντερνετ, με δημοσιεύσεις και τηλεοπτικές εκπομπές βοηθούν στην ενημέρωση αλλά δεν βοηθούν στο λύση. Καταγγέλλουν το φόνο αλλά δεν αποκαλύπτουν τον ένοχο. Δημιουργούν θόρυβο αλλά ο θόρυβος δεν είναι όπλο, είναι ένα απλό ξυπνητήρι. Η διεθνής πρακτική φανερώνει ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει την ικανότητα να “χωνεύει” το θόρυβο και να συνεχίζει την καταστροφή.

Απαιτείται λύση τεκμηριωμένη και αποτελεσματική.

Δεν αρκεί η αλλαγή μιας κυβερνητικής εξουσίας με μια άλλη κυβερνητική εξουσία “πιο ευαίσθητη” σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Απαιτείται κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, των μονοπωλίων. Αυτά ελέγχουν με χίλιους δυο τρόπους τις αστικές κυβερνήσεις. Εκπροσωπούνται μέσα τις αστικές κυβερνήσεις. Υπαγορεύουν ολοένα και περισσότερο σ' αυτές τις κυβερνήσεις την καταστροφική πολιτική τους. Αναθέτοντας τους τη διάσωση του περιβάλλοντος είναι σα να αναθέσεις στο λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Το κεφάλαιο που δε διστάζει να εξαπολύει πολέμους, να βομβαρδίζει αμάχους, να καταστρέφει τον πλούτο που παράγει η κοινωνία από τη φύση του δεν είναι δυνατό να αποκτήσει οικολογικές ευαισθησίες. Διότι η μοναδική κινητήρια δύναμή του είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του και όχι ο άνθρωπος και το περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν μπει κάτω από λαϊκό έλεγχο το κεφάλαιο, δηλαδή αν δεν αντικατασταθεί η εξουσία του κεφαλαίου από την εξουσία του λαού η οικολογική καταστροφή δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι διαμαρτυρίες ακόμη και αν δυναμώσουν, όσο δεν δείχνουν καθαρά τον ένοχο θα παραμένουν μνημόσυνα για καταστροφές με τεθλιμμένους συγγενείς την αφεντιά μας.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση