provlimatismoi top banner 2019

Γράφει η Κατερίνα Σ.

Το Σεπτέμβρη του 1942, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και με πρωτοβουλία του καθοδηγητικού του οργάνου γράφτηκε και πρωτοκυκλοφόρησε η μνημειώδης μπροσούρα του μεγάλου δάσκαλου και αγωνιστή Δημήτρη Γληνού

με σκοπό να εξηγηθεί στο λαό το νόημα, οι στόχοι και η πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Το "Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο" στάθηκε το ευαγγέλιο, το ωραιότερο και ποιητικότερο αλφαβητάρι του Αγώνα για Ελευθερία για τότε, για σήμερα και για όσο υπάρχει ζωή χωρίς Ελευθερία.

Αποσπάσματα από το κείμενο του Δ. Γληνού.

«Αυτή λοιπόν είναι η απάντηση του ελληνικού λαού στην ξένη τυραννία και στην ντόπια προδοσία. "Καλλίτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή"! Μ αυτή την απόφαση αντικρίζει ο λαός μας τα χτυπήματα των ξένων εθνικοφασιστών και των ντόπιων προδοτών. Ν' αγωνιστεί, να παλέψει, να νικήσει, να λυτρωθεί οριστικά από κάθε ξένη και ντόπια σκλαβιά.

Μα ένας τέτοιος αγώνας σκληρός και δυνατός, ένας αγώνας για ζωή ή θάνατο ενός λαού, δεν μπορεί να διεξαχθεί ούτε με πρόχειρα συνθήματα,ούτε με πρόχειρες, σκόρπιες, ασυννενόητες και διεσπαρμένες δυνάμεις.....

Ποια είναι τα γνωρίσματα αυτού του αγώνα;

Πρόκειται να κατακτήσουμε τη λευτεριά μας, να διώξουμε τους ξένους επιδρομείς από τη χώρα μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη ζωή και στον πολιτισμό. Πρόκειται ν ανοίξουμε το δρόμο για μιαν ελεύθερη,πολιτισμένη κι ευτυχισμένη Ελλάδα. Αυτός είναι ο πρώτος,ο υπέρτατος σκοπός που μας προβάλλεται σήμερα επιταχτικά όσο ποτέ...Και για να διεξαχθεί αποτελεσματικά έχει ανάγκη πριν και πάνω απ' όλα από ενότητα στους σκοπούς, στην οργάνωση, στην καθοδήγηση (...)

Ποιοι μπορεί να είναι οι σκοποί ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα;

α. Η καθημερινή πάλη πρώτα για να μην τσακιστεί ο λαός από την πείνα,την αρρώστεια και τις υλικές στερήσεις. Όταν αφήσεις το λαό να πεθάνει στους δρόμους, να κουρελιαστεί ψυχικά και σωματικά και λες έπειτα ότι θα κάνεις στον κατάλληλο καιρό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα είσαι ένας συνειδητός απατεώνας και συνεργάτης του εχθρού. Γιατί είναι το ίδιο σα να λες, πως θα βάλεις ένα κουφάρι να πολεμήσει....

β. Η καθημερινή αντίσταση, παθητική κι ενεργητική, ενάντια στον κατακτητή και στα κοπέλια του.

γ. Η καθημερινή προσπάθεια να παραλύσουν οι δυνάμεις του κατακτητή,να μην εξυπηρετούνται οι πολεμικοί σκοποί του με την εργασία τη δική μας και με τα υλικά τα δικά μας.

δ. Η ενεργητική αντίσταση στη βία, η απάντηση στη βία με τη βία,ο ένοπλος αγώνας και η τελική ένοπλη εξέγερση. (...)

Αυτό σημαίνει πως μόλις διώξει ο λαός τους ξένους κατακτητές:

α. Θα βγάλει κυβέρνηση από την ηγεσία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα..

β. Θα αποκατασταθούν αμέσως όλες οι λαϊκές ελευθερίες...

γ. Θα προκηρυχθούν αμέσως εκλογές για Συνταχτική Εθνοσυνέλευση, που θα συντάξει το λαοκρατικό πολίτευμα της χώρας σύμφωνα με την κυρίαρχη λαϊκή θέληση...

 

eam 129428

Τι πρέπει να κάνεις;

Πρώτα - πρώτα δεν πρέπει ποτέ για κανένα λόγο να μένεις μόνος, άτομο ξεμοναχιασμένο. Ενώσου με τους άλλους. Ενώσου με τους συναδέλφους σου, τους συντρόφους σου, τους συντεχνίτες σου. Έμπα στην οργάνωσή σου, στο σωματείο σου, στο συνεταιρισμό σου και γίνε μέλος ενεργητικό (...) Φρονημάτιζε και δυνάμωνε τους γύρω σου, εμψύχωνε τους δισταχτικούς, τους δειλούς. Ξεσκέπαζε και κυνήγα τους προδότες και τους χαφιέδες...Δεν υπάρχει πια δικαιολογία και πρόφαση για κανέναν Έλληνα να μένει αργός, να σταυρώνει τα χέρια του, να περιμένει μοιρολατρικά την εξέλιξη, να σκύβει το κεφάλι του μπροστά στην τυραννία και την προδοσία, να περιμένει από αλλού τη σωτηρία. Η σκλαβιά, η πείνα, η αρρώστεια, ο ηθικός εξευτελισμός, η εξαθλίωση είναι πια μέσα στο σπίτι του καθενός μας..Μη μένεις λοιπόν αργός. Αγωνίσου. Πάλεψε. Μην ντροπιάσεις την ιστορία σου και μην προδώσεις τον εαυτό σου. (...)

 

eam 101

Η πάλη είναι πολύμορφη.

Περιλαμβάνει όλη τη ζωή. Κάθε μέρα που θα βγεις από το σπίτι σου έχεις να κάνεις κάτι που θα εξυπηρετήσει τον αγώνα μας. Μην το παραλείπεις ποτέ. Έτσι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα όπου κι αν βρίσκεται γίνεται ένας συντελεστής του αγώνα, ένας συντελεστής της νίκης. Ενωμένοι όλοι μαζί δε θα λυγίσουμε, δε θα υποδουλωθούμε, θα ματαιώσουμε όλα τα σχέδια των βάρβαρων καταχτητών και των ντόπιων προδοτών, θα σώσουμε και τη ζωή μας ολόκληρη και τον εαυτό μας, θα ξαναποχτήσουμε τη λευτεριά μας, θα την κατοχυρώσουμε απέναντι σε κάθε επιβουλή απ όπου κι αν προέρχεται, θα νικήσουμε και θα ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα Ελλάδα λεύτερη, πολιτισμένη και ευτυχισμένη, που μαζί με τους άλλους νικηφόρους ελεύθερους λαούς θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο πολιτισμένης ζωής, όπου η σκλαβιά, η δυστυχία, η εκμετάλλεψη ανθρώπου από άνθρωπο θα είναι άγνωστη και θλιβερή ανάμνηση ενός μαύρου παρελθόντος.

Εμπρός! Όλοι οι ζωντανοί Έλληνες και Ελληνίδες ατσαλώστε τα χέρια και την ψυχή σας για τον υπέρτατο αγώνα.»

(Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Κατερίνα Σ.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση